Данол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: danazol; 17-a-прегна-2,4-дієн-20-іно-[2,3-d]-ізоксазол-17-ол;

основні фізико-хімічні властивості:

капсули по 100 мг: тверді желатинові капсули з матово-білим корпусом і матово-сірою кришкою, з написом “DANOL 100” на кришці та корпусі;

капсули по 200 мг: тверді желатинові капсули з матово-білим корпусом і матово-коричневою кришкою, з написом “DANOL 200” на кришці та корпусі;

склад:

1 капсула по 100 мг містить даназолу мікронізованого 100 мг;

допоміжні речовини: крохмаль кукурудзяний, лактози моногідрат, тальк, магнію стеарат; капсула: титану діоксид (Е171), желатин, заліза оксид чорний (Е172), чорнила Опакод S-1-8100HV Вlасk 1007 або 1012.

1 капсула по 200 мг містить даназолу мікронізованого 200 мг;

допоміжні речовини: крохмаль кукурудзяний, лактози моногідрат, тальк, магнію стеарат; капсула: титану діоксид (Е171), желатин, заліза оксид жовтий (Е172), заліза оксид червоний, чорнила Опакод S-1-8100HV Вlасk 1007 або 1012.

Форма випуску. Капсули.

 

Фармакотерапевтична група. Статеві гормони та засоби, які впливають на статеву сферу.

Код АТС G03X A01.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Даназол має помірну спорідненість з андрогенними рецепторами, меншою мірою виражена спорідненість з рецепторами прогестерону та мінімальна спорідненість з естрогенними рецепторами.

Даназол є слабким андрогеном, відмічені його антиандрогенні, прогестогенні, антипрогестогенні, естрогенні та антиестрогенні властивості. Він перешкоджає синтезу статевих стероїдів, можливо – шляхом пригнічення ензиму, який відщеплює бічний ланцюг холестерину, та інших ферментів стероїдогенезу. Даназол також може пригнічувати накопичення ц-АМФ у клітинах жовтого тіла та гранулози у відповідь на дію гонадотропних гормонів.

Даназол може зменшувати середню концентрацію в плазмі ФСГ (фолікулостимулюваного гормону) та ЛГ (лютеїнізуючого гормону) після менопаузи, а також зниження пульсації ЛГ.

Даназол впливає на рівень білків плазми: збільшує рівень протромбіну, плазміногена, антитромбіну ІІІ, альфа-2-макроглобуліну, інгібітору С1-естерази та еритропоетину, зменшує рівень фібриногену, глобулінів, які зв’язуються з гормонами щитовидної залози та зі статевими гормонами. Даназол збільшує пропорцію та концентрацію тестостерону, який залишається незв’язаним у плазмі.

Пригнічуюча дія даназолу на гіпоталамо-гіпофізарно-гонадну вісь оборотна, циклічна активність відновлюється протягом 60 - 90 днів після завершення курсу лікування.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо здоровим дорослими жінками абсорбція даназолу залежить від дози, має майже лінійний характер при прийомі повторних доз у 100 - 400 мг двічі на добу.

На всмоктування даназолу впливає прийом їжі, абсорбція препарату збільшується приблизно в два рази при прийомі його безпосередньо після їди у порвінянні з прийомом за дві години до прийому їжі.

Основним метаболітом даназолу, очевидно, є етистерон і 17-гідроксиметилетистерон. Середній період напіввиведення даназолу з плазми становить близько 24 годин.

Показання для застосування.

Ендометріоз – лікування симптомів, пов’язаних з ендометріозом та/або припиненням або зменшенням поширення ендометріотичних вогнищ. Данол може застосовуватися під час хірургічних втручань або у вигляді гормонональної монотерапії у хворих, які не реагують на інше лікування.

Доброякісна кістозно-фіброзна мастопатія – симптоматичне зменшення болю та чутливості. Данол слід призначати тільки хворим, які не реагують на інші терапевтичні заходи або для яких такі заходи не рекомендуються.

Спадкоємний ангіоневротичний набряк.

 

Спосіб застосування та дози. Данол призначений тільки для прийом внутрішньо. Курс лікування Данолом необхідно починати під час менструації. Протягом всього курсу лікування необхідно застосовувати ефективний негормональний метод контрацепції. Завжди необхідно застосовувати мінімальну ефективну дозу препарату.

Ендометріоз. Рекомендована доза становить 200 - 800 мг на добу, курс лікування звичайно продовжується від 3 до 6 місяців.

Доброякісна кістозно-фіброзна мастопатія (включаючи циклічну масталгію).

Рекомендована доза звичайно становить від 100 мг до 400 мг на добу, курс лікування звичайно продовжується від 3 до 6 місяців.

Спадковий ангіоневротичний набряк. Рекомендована початкова доза становить 200 мг 2 або 3 рази на добу. При сприятливій реакції слід знайти мінімально ефективну підтримуючу дозу для безперервного профілактичного застосування препарату.

 

Побічна дія.

Андрогенні явища: поява вугрів, збільшення маси тіла, підвищення апетиту, себорея, гірсутизм, випадання волосся, зміна голосу; рідко – гіпертрофія клітора, затримка рідини в організмі.

Інші ендокринні явища: порушення менструального циклу, міжменструальні кровотечі, що “мажуться”, аменорея, припливи, вагінальна сухість, подразнення піхви, зміна статевого потягу. В окремих випадках може спостерігатися зменшення розмірів молочних залоз.

Метаболічні явища: збільшення резистентності до інсуліну, підвищення рівня глюкагону в плазмі та аномальна переносимість глюкози. В окремих випадках може спостерігатися збільшення рівня холестерину LDL, зниження рівня холестерину НDL, що стосується всіх субфракцій та зниження рівня аполіпопротеїнів АІ і АІІ. Може спостерігатися індукція синтетази амінолевулонової кислоти (ALA) і зниження зв’язування глобуліну і Т4 щитовидною залозою з підвищеним захопленням Т3, але без порушень у відношенні тиреоїдстимулювального гормону або вільного тироксинового індексу.

Дерматологічні явища: висип (макуло-папульозний, петехіальний або пурпурний), який може бути пов’язаний з підвищенням температури тіла. Може спостерігатися набряк обличчя та світлочутливість. Рідко може спостерігатися кропив’янка. Дуже рідко можуть спостерігатися запалені еритематозні вузлики, зміна пігментації шкіри, ексфоліативний дерматит і мультиформна еритема.

Скелетно-мускульні явища: біль у спині, м’язові судоми, іноді – зі збільшенням рівня креатинфосфокінази, м’язовий тремор, фасцикуляція, біль у кінцівках, біль і набряк суглобів.

Серцево-судинні явища: гіпертензія і тахікардія. Можуть спостерігатися тромботичні явища, включаючи сагітальний синус і тромбоз судин мозку, артеріальний тромбоз. В окремих випадках може розвитися інфаркт міоркада.

Офтальмологічні явища: рідко можуть спостерігатися порушення зору, такі як помутніння зору, труднощі фокусування, труднощі при використанні контактних лінз і порушення рефракції, які потребують корегування.

Явища з боку центральної нервової системи: емоційна нерівноваженість, тривога, пригнічений настрій, нервозність, головний біль. Рідко – запаморочення, доброякісна внутрішньочерепна гіпертензія. Дуже рідко – погіршання перебігу епілепсії, провокування мігрені.

Гематологічні явища: рідко – підвищення числа еритроцитів і тромбоцитів, поліцитемія, лейкопенія і тромбоцитопенія. Дуже рідко - еозинофілія, крововиливи у тканини селезінки.

Гепато-панкреатичні явища: в окремих випадках може спостерігатися ізольоване підвищення рівня трансаміназ у сироватці, холестатична жовтуха, доброякісна аденома печінки, панкреатит. Дуже рідко – при тривалому застосуванні препарату – злоякісна пухлина печінки та крововиливи у печінкову тканину.

Інші явища: нудота, рідко – втома. Дуже рідко – гематурія – при тривалому застосуванні препарату у випадку спадкового ангіоневротичного набряку, біль у надчеревинній ділянці та у грудній клітці, синдром каналу зап’ястка, інтерстиціальний пневмоніт.

Протипоказання. Вагітність і годування груддю. Хворі поїхилого віку та діти. Виражені порушення функції печінки, нирок або серця. Порфірія. Андроген-андроген-залежна пухлина. Недіагностована аномальна генітальна кровотеча. Гострий тромбоз і тромбоемболія, а також ці захворювання в анамнезі.

 

Передозування. Існуючі дані дозволяють припустити, що гострое передозування препарату не призводить до серйозних негайних реакцій. Незважаючи на це, слід вживати заходів щодо зменшення всмоктування препарату застосуванням активованого вугілля, а хворий повинен знаходитися під спостереженням на випадок запізнілих реакцій.

 

Особливості застосування. Данол необхідно відмінити, якщо спостерігаються такі побічні ефекти:

- вірилізація (затримка відміни препарату в цьому випадку підвищує ризик необоротності андрогенного ефекту);

- набряк диску зорового нерва, головний біль, порушення зору або інші ознаки чи симптоми підвищеного внутрішньочерепного тиску;

- жовтуха або інші показники значної недостатності функції печінки;

- тромбоз або тромбоемболія.

За необхідності повторення курсу лікування слід дотримуватися обережності, оскільки не має даних про безпеку повторних курсів лікування. При тривалому застосуванні 17-алкілованих стероїдів може розвитися доброякісна аденома печінки, пурпура та карцинома печінки, що слід брати до уваги при тривалому застосуванні препарату, тому що Данол близький за хімічною структурою до цих сполук.

Попередні дані епідеміологічних досліджень показують, що застосування Данолу може підвищувати ризик розвитку раку яєчників у хворих, які лікувались у зв’язку з ендометріозом.

Запобіжні заходи. Особливої обережності слід дотримуватися при застосуванні Данолу для лікування пацієнтів, які мають захворювання нирок або печінки; гіпертензію або інші серцево-судинні захворювання; будь-які стани, що можуть погіршуватися при затримці рідини; цукровий діабет, поліцитемію, епілепсію, порушення балансу ліпопротеїнів; виражені або стійкі андрогенні реакції на лікування статевими гормонами, яке застосовувалося раніше; мігрень.

Рекомендується ретельний клінічний контроль усіх пацієнтів, які приймають Данол.

При тривалому лікуванні (понад 6 місяців) або повторних крусах лікування рекомендується проводити два рази на рік ультразвукове дослідження печінки, лабораторний контроль функції печінки та гематологічному статусу.

Перед початком лікування Данолом необхідно (як мінімум) провести ретельне клінічне обстеження, щоб виключити наявність гормонозалежної карциноми. Це обстеження проводять, якщо під час лікування фіброзно-кістоматозні утворення в молочній залозі не зникають або збільшуються.

Вплив на здатність керувати автомобілем і виконувати роботи, що потребують підвищеної уваги. Малоймовірно, щоб Данол впливав на здатність керувати автомобілем і виконувати роботи, що потребують підвищеної уваги.

Вагітність. Данол протипоказаний при вагітності через ризик вірилізації плода жіночої статі, тому у жінок репродуктивного віку перед початком лікування необхідно виключити наявність вагітності. Якщо вагітність настала під час лікування Данолом, препарат необхідно відмінити.

Лактація. Данол може мати андрогенну дію на дітей, які знаходяться на грудному годуванні, тому необхідно перервати курс лікування Данолом або відмовитися від годування груддю.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Антиконвульсивні препарати: Данол може збільшувати рівень карбамазепіну в плазмі та може впливати на реакцію хворого на цей препарат і на фенітоїн. Ймовірна також подібна взаємодія з фенобарбіталом.

Антидіабетичні препарати: Данол може спричинити інсулінорезистентність.

Пероральні антикоагулянти: Данол може потенціювати дію варфарину.

Антигіпертензивні препарати: Данол може знижувати ефективність антигіпертензивних засобів.

Циклоспорин і такролімус: Данол може збільшувати рівень циклоспорину та такролімусу в плазмі, що збільшує нефротоксичність цих препаратів.

Комбінація зі стероїдами: очевидно, відбувається взаємодія між Данолом і статевими гормонами.

Данол може збільшувати кальціємічну відповідь на альфа-кальцидол при первинному гіпопаратиреоїдизмі.

Данол може впливати на лабораторне визначення тестостерону або білків плазми (див. “Побічна дія”).

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому місці, при кімнатній температурі (до 25°С). Термін придатності – 5 років.