Овестин® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви : estriol; (16альфа, 17бета)-естра-1,3,5(10)-трієн-3,16,

17-тріол;

основні фізико-хімічні властивості: однорідна, гомогенна, пастоподібна маса від білого до майже білого кольору;

склад: 1 г крему містить 1 мг естріолу;

допоміжні речовини: евтанол G, цетилпальмітат, гліцерин, спирт цетиловий, спирт стеариловий, полісорбат 60, сорбіту моностеарат, кислота молочна, хлоргексидингідрохлорид, натрію гідроксид, вода очищена.

Форма випуску. Крем вагінальний.

Фармакотерапевтична група. Гормони статевих залоз. Естрогени. Код АТС G03C A04.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Крем “Овестин®” містить природний жіночий гормон естріол. Естріол може використовуватись для лікування станів і симптомів, обумовлених дефіцитом естрогенів, що виникають у жінок незадовго до менопаузи (яка може бути як природною, так і хірургічною) і триває після неї. Естріол особливо ефективний при лікуванні урогенітальних порушень. У випадку атрофії нижнього сечостатевого тракту естріол викликає нормалізацію урогенітального епітелію і таким чином допомагає відновити нормальну мікрофлору та фізіологічний рівень рН у піхві. У результаті цього підвищується стійкість клітин епітелію піхви до інфекцій та запалень. На відміну від інших естрогенів естріол є короткодіючим, оскільки він взаємодіє з ядрами клітин ендометрія протягом невеликого проміжку часу. Завдяки цьому в процесі прийому рекомендованої добової дози один раз на день не спостерігається проліферація ендометрія. Тому немає необхідності у циклічному призначенні прогестагенів, а в постменопаузальному періоді не спостерігається кровотеч відміни.

Фармакокінетика. Введення естріолу в піхву забезпечує його оптимальну доступність у місці дії. Естріол також всмоктується у кров, що проявляється швидким зростанням концентрації некон’югованого естріолу в плазмі. Концентрація естріолу в плазмі досягає піку через 1 - 2 години після введення.

На відміну від інших естрогенів майже весь (90%) естріол у плазмі зв’язується з альбуміном, а не з глобуліном, що зв’язує статеві гормони (SHBG). Метаболізм естріолу в організмі зводиться до його кон’югування та декон’югування під час ентерогепатичної циркуляції. Оскільки естріол - кінцевий продукт метаболізму, він в основному виводиться у кон’югованій формі з сечею. Лише незначна його частина ( + 2%) виділяється з калом, в основному в некон’югованій формі.

Показання для застосування.

Атрофія нижніх відділів сечостатевого тракту, зумовлена дефіцитом естрогенів, зокрема:

неприємні відчуття у піхві: диспареунія, сухість, свербіж;

профілактика повторних інфекцій піхви, уретри та сечового міхура;

порушення сечовиділення (підвищена частота сечовиділення і дизурія) та нетримання сечі легкого ступеня.

Перед- та післяопераційне лікування жінок у постменопаузальному періоді,

 які потребують операції на піхві або вже були прооперовані піхвовим доступом.

Діагностика сумнівних випадків на фоні атрофічних змін при цитологічному дослідженні шийки матки.

Спосіб застосування та дози.

Для лікування атрофії нижніх відділів сечостатевого тракту

1 доза аплікатора кожен день протягом перших тижнів з наступним поступовим зменшенням, відповідно до пом’якшення симптоматики, до досягнення підтримуючої дози (1 доза аплікатора 2 рази на тиждень).

В окремих випадках нетримання сечі може бути потрібна вища підтримуюча доза.

Для перед- та післяопераційного лікування

1 доза аплікатора кожен день протягом 2 тижнів до операції; 1 доза аплікатора 2 рази на тиждень протягом 2 тижнів після операції.

Як допоміжний діагностичний засіб

1 доза аплікатора через день протягом 7 днів перед взяттям наступного мазка.

Крем “Овестин®” слід вводити у піхву перед сном за допомогою каліброваного аплікатора.

1 доза (аплікатор, заповнений до кільцевої червоної позначки) містить 0,5 г крему “Овестин®”, що відповідає 0,5 мг естріолу.

Побічна дія. Як і будь-який препарат, що наноситься на слизову оболонку, крем “Овестин®” може іноді викликати місцеве подразнення або свербіж. Іноді може виникати напруження або болючість молочних залоз. Як правило, ці побічні ефекти бувають тимчасовими, але можуть також свідчити про призначення надто високої дози препарату.

Венозна тромбоемболія, тобто глибокий тромбоз вен ніг і тазу, і легенева емболія, частіше спостерігається в осіб, які використовують замісну гормональну терапію (ЗГТ). Через відсутність даних не відомо, чи відрізняється Овестин® від інших ЗГТ препаратів у цьому відношенні. Додаткова інформація наведена в розділі “Особливості застосування”.

Протипоказання.

Вагітність.

Діагностована естроген-залежна пухлина або підозра на неї (здебільшого це стосується раку молочної залози та/або раку ендометрія).

Вагінальна кровотеча невизначеної етіології.

Підтверджений діагноз активного венозного тромбоемболізму (глибокий тромбоз вен, легеневий емболізм) протягом останніх 2 років.

Повторний венозний тромбоемболізм (ВТЕ) в анамнезі або виявлене тромбофільне захворювання у пацієнтки, яка ще не отримує лікування антикоагулянтами (див. розділ “Особливості застосування”).

Передозування. Явища гострого отруєння естріолом у тварин невиражені. Вірогідність передозування крему “Овестин®” при його вагінальному застосуванні надзвичайно низька. Однак, якщо велика кількість препарату потрапить у шлунково-кишковий тракт, можливі поява нудоти, блювання та зовнішньої кровотечі у жінок. Специфічний антидот невідомий. При необхідності слід проводити симптоматичне лікування.

Особливості застосування.

Спеціальні застереження та спеціальні запобіжні заходи

Перед початком або повторним курсом замісної гормональної терапії (ЗГТ) необхідно простежити повний особистий та сімейний анамнез, а також провести загальне та гінекологічне обстеження у зв’язку з протипоказаннями та застереженнями при використанні препарату. Протягом курсу лікування рекомендується проводити медичні обстеження пацієнтки, частота та характер яких залежать від індивідуальних особливостей. Рекомендується проводити обстеження молочних залоз та/або мамографії з метою спостереження за віддаленим впливом препарату на стан молочних залоз за звичайною схемою, що використовується для здорових жінок із врахуванням потреб конкретної пацієнтки.

Повторний аналіз вихідних даних 51 епідеміологічного дослідження виявив мале або помірне підвищення ймовірності діагностики раку молочної залози у жінок, які проходять або проходили незадовго до того курс ЗГТ. Проте є підстави вважати, що за своїм впливом на молочну залозу естріол може відрізнятися від інших естрогенів. На відміну від інших естрогенів, естріол не підвищує мамологічної щільності. Крім того, у демографічному дослідженні з використанням методу “випадок-контроль”, нещодавно проведеному серед 3 345 жінок з інвазивним раком молочної залози та 3 454 контрольних пацієнток, для естріолу не було виявлено зв’язку із збільшенням ризику раку молочної залози на відміну від інших естрогенів. Проте клінічне значення цих досліджень ще невідоме. Тому важливо обговорити з пацієнткою можливість існування ризику розвитку раку молочної залози і зважити відомі переваги використання замісної гормональної терапії.

Доцільність застосування препарату у різних вікових групах вирішує лікар.

Якщо один з перелічених нижче станів існує або виник раніше та/або загострювався у період вагітності чи у процесі попереднього гормонального лікування, необхідно зважити переваги курсу лікування та можливі ризики. У таких випадках слід постійно проводити спостереження за пацієнткою. Треба пам’ятати, що перелічені нижче захворювання можуть у деяких окремих випадках виникати знову або загострюватися у процесі лікування Овес тином® :

тромбоемболічні захворювання в анамнезі або наявність факторів ризику (див.нижче);

тяжкі порушення функції печінки;

порфірія;

сильний свербіж;

холестатична жовтяниця;

герпес вагітних;

отосклероз.

Епідеміологічні дослідження свідчать, що замісна гормональна терапія пов’язана з підвищенням відносного ризику розвитку глибокого венозного тромбозу або легеневої емболії (ВТЕ). Дослідження виявили підвищення у 2-3 рази ризику цього захворювання для тих, хто використовував замісну гормональну терапію, у порівнянні з тими, хто нею не користувався, що серед здорових жінок становить один-два додаткових випадки ВТЕ на 10 000 пацієнто-років лікування із застосуванням ЗГТ. Виникнення цих випадків є більш ймовірним у перший рік застосування ЗГТ, ніж пізніше. Ці дослідження не включали Овестин®, отже, за відсутності даних невідомо, чи відрізняється Овестин® у цьому відношенні від інших препаратів ЗГТ. До загальновизнаних факторів ризику ВТЕ відносять випадки ВТЕ в особистому та сімейному анамнезі, ожиріння високого ступеня (індекс маси тіла > 30 кг/м3) та системний червоний вовчак. Не існує єдиної думки щодо впливу варикозного розширення вен на розвиток ВТЕ. Застосування ЗГТ для лікування пацієнтів із рецидивною ВТЕ в анамнезі або відомою тромбофілією, які вже одержують антикоагулянти, вимагає ретельного зважування переваг та ризику використання замісної гормональної терапії (див. також розділ “Протипоказання”).

 Для того, щоб виключити схильність до тромбофілії, необхідно дослідити наявність рецидивної тромбоемболії або повторних спонтанних абортів у особистому або сімейному анамнезі пацієнтки. Для таких пацієнток використання ЗГТ необхідно вважати протипоказаним доти, доки не буде визначений чіткий діагноз або не буде розпочатий курс лікування антикоагулянтами.

 Ризик ВТЕ може тимчасово підвищуватися у разі тривалої іммобілізації, серйозної травми або значного хірургічного втручання. В усіх випадках після операції необхідно приділяти ретельну увагу профілактичним заходам для запобігання ВТЕ внаслідок хірургічного втручання. У випадках, коли після операції обов’язкова тривала нерухомість, зокрема, після операції на черевній порожнині або ортопедичної операції на нижніх кінцівках, треба розглянути можливу необхідність тимчасового припинення курсу ЗГТ за чотири - шість тижнів або раніше до запланованої операції, якщо це можливо. Якщо Овестин® використовується за показанням “до- та післяопераційна терапія...”, треба враховувати можливу необхідність профілактичного курсу для запобігання тромбозу.

Якщо ВТЕ розвивається після початку лікування Овестином®, необхідно припинити курс лікування цим препаратом.

Пацієнток треба попереджати про необхідність негайно звернутися до лікаря, якщо вони помітять можливі ознаки тромбоемболії (наприклад, болісне набрякання ноги, раптовий біль у грудній клітці, задишка).

Для запобігання стимуляції ендометрія щоденна доза крему “Овестин®” не повинна перевищувати 1 введення (0,5 мг естріолу), і ця максимальна доза не повинна призначатися довше декількох тижнів.

При вагінальних інфекціях рекомендується одночасне специфічне лікування.

Застосування препарату під час вагітності чи годування груддю

 Вагітність є протипоказанням до застосування препарату. Даних для оцінки потенційної небезпеки препарату для дитини під час грудного вигодовування на сьогодні недостатньо. Однак відомо, що естріол виділяється з молоком і може знижувати рівень лактації.

Вплив на здатність керувати автомобіле.

Овестин® не впливає на пильність та концентрацію уваги.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. У клінічній практиці не зареєстровано випадків взаємодії Овестину® з іншими лікарськими засобами. Однак є дані про те, що естрогени, включаючи естріол, можуть посилювати фармакологічну дію деяких кортикостероїдів. У разі необхідності доза кортикостероїдів повинна бути зменшена.

Незважаючи на недостатність даних, вважається можливим, що одночасне застосування естріолу з барбітуратами, карбамазепіном, грізеофульвіном і ріфампіцином може знижувати ефективність естріолу. З іншого боку, естріол може змінювати ефективність оральних антикоагулянтів та підвищувати ефективність сукцинілхоліну, теофілінів та тролеандоміцину.

Умови та термін зберігання. Слід зберігати у недоступному для дітей місці при температурі від 20 до 300. Не заморожувати. Термін зберігання крему становить 3 роки, якщо препарат зберігається відповідно до вимог.