Витамин B комплекс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки з тонкошаровим покриттям червоного кольору;

склад: 1 таблетка містить тіаміну нітрат (вітамін В1) - 5,0 мг, рибофлавін (вітамін В2) - 1,0 мг, піридоксину гідрохлорид (вітамін В6) - 4,0 мг, нікотинамід (вітамін РР) - 50,0 мг.

допоміжні речовини: пшеничний крохмаль, мікрокристалічна целюлоза, гідроксипропіл целюлоза, стеарин, тальк, колоїдальний окис кремнію, опадрай.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотеапевтична група. Комплекси вітамінів групи В. ATC A11EA 00.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Вітаміни групи В є органічними речовинами з різними хімічними структурами. Вони є абсолютно необхідними для життєвих функцій організму. У низьких концентраціях мають біологічну активність і виявляють регулюючий вплив на клітинні функції. Крім того, вони входять до складу низки ферментних систем і таким чином беруть участь в регуляції вуглеводного, білкового і ліпідного обміну.

В природі ці вітаміни звичайно зустрічаються у різноманітних комбінаціях у продуктах як в рослинного, так і тваринного походження. Звичайно вони взаємно посилюють свою біологічну дію, беручи активну участь в різних біохімічних процесах. При одночасному застосуванні вітаміни виявляють більш сильну і комплексну біологічну дію, тобто при комбінованому застосуванні вітамінів групи В виявляється їх синергізм. Усе це є підставою для їх спільного прийому з профілактичною і лікувальною метою.

Вітамін В1 після перетворення в пірофосфат бере участь як кофермент у метаболізмі вуглеводів і білків та синтезі нуклеїнових кислот. Він впливає на проведення нервових імпульсів у синапсах.

Фізіологічне значення рибофлавіну визначається його участю у окислювально-відновлювальних процесах організму. Він покращує вуглеводний обмін, позитивно впливає на порушення ліпідного обміну і пов'язаний також з метаболізмом аміноксилот. Відіграє певну роль у обміні заліза і порфіринів, а також синтезі гемоглобіну і клітинному диханні.

Вітамін В6 входить до складу таких ферментів, як декарбоксилази і трансамінази. Бере участь у обміні вільних амінокислот і білків. Відіграє важливу роль у обміні гістаміну. Бере участь у процесах жирового обміну. Необхідний для нормального функціонування центральної і периферичної нервової системи, шкіри і органів травлення.

Нікотинова кислота і її амід входять до складу кодегідраз НАД і НАДФ, які беруть участь у переносі кисню і здійснюють окислювально-відновлювальні процеси, що необхідні для тканинного дихання. Нікотинова кислота викликає розширення периферичних судин і зниження рівня плазменного холестеролу і тригліцеридів.

 

Показання для застосування. Дефіцит вітамінів при таких захворюваннях:

центральної і вегетативної нервової системи: неврити, поліневрити (алкогольні, токсичні, постінфекційні), діабетична поліневропатія, невралгії, ішіас, спастичні стани центрального генезу, міастенія, енцефалопатія Верніке, вегетативні неврози, астенія;

шкіри: дерматити, нейродерміти, ексудативний діатез, псоріаз, еритематозний вовчок, фурункульоз;

інші: стоматит, глосит, коліт, спру, атеросклероз, хронічний алкоголізм, гепатити, анемії, інтоксикації.

 

Спосіб застосування та дози. Препарат приймають внутрішньо: дорослі по 1 - 2 таблетки 2 - 3 рази на день, діти старше 6 років по 1 - 2 таблетки на день. Термін курсу лікування визначає лікар.

Побічна дія. Звичайно хворі добре переносять лікування. Дуже рідко можлива поява сверблячки, кропив'янки або набряку Квінке.

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого компонента лікарського засобу.

Артеріальна гіпертензія ІІ і ІІІ стадії.

Передозування. При введенні дуже високих доз можлива поява збудження, страху, тремору, безсоння, головного болю, судом.

У таких випадках проводиться симптоматичне лікування.

 

Особливості застосування. Препарат можна застосовувати протягом усього періоду вагітності і лактації в дозах, які вказані у пункті "Спосіб застосування та дози".

Даних щодо зменшення здатності до концентрації уваги і впливу на рефлекси немає. Можна без ризику застосовувати препарат при керуванні автомобілем і роботі, яка потребує підвищеної уваги.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Через наявність вітаміну В1 у складі лікарського засобу можливе зменшення гіпотензивного ефекту деяких адренолітиків і симпатолітиків, як і снодійного ефекту барбітуратів і глютетиміду.

Хлорпромазін збільшує виділення вітаміну В2 із сечею. Пробенецид інгібує його кальцієву секрецію і реабсорбцію, зменшуючи, таким чином, екскрецію через нирки.

Вітамін В6 зменшує антипаркінсоновий ефект L-Dopa.

При одночасному застосуванні із пероральними контрацептивними засобами, ізоніазидом, пеніцилламіном, циклозерином і тіосемікарбазонами зменшується концентрація вітаміну В6 в крові.

Умови та термін зберігання. Зберігати в оригінальній упаковці, у сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25ºС. Термін зберігання – 2 роки.