Прогестерон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Progesteronе;

основні фізико-хімічні властивості: прозора оліїста рідина від світло-жовтого до золотисто-жовтого кольору;

склад: 1 мл розчину містить прогестерону 10 мг або 25 мг;

допоміжні речовини: бензилбензоату, олія оливкова.

 

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій олійний.

Фармакотерапевтична група. Гормони статевих залоз та препарати, що застосовують при патології статевої сфери. Гестагени. Код АТС G03D A04.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Прогестерон викликає перехід слизової оболонки матки із фази проліферації, викликаної фолікулярним гормоном, у секреторну фазу, а після запліднення сприяє її переходу до стану необхідного для розвитку заплідненої яйцеклітини. Зменшує також збудженість та скорочуваність мускулатури матки і труб, стимулює розвиток кінцевих елементів молочної залози.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Аменорея, ановуляторні маткові кровотечі, безпліддя, недоношування вагітності, альгодисменорея на грунті гіпогонадизму.

Спосіб застосування та дози. Вводять внутрішньом’язово чи підшкірно.

При кровотечах, пов’язаних із дисфункцією яєчників, – 5-15 мг щоденно протягом 6-8 днів.

При гіпогонадизмі та аменореї (після застосування естрогенних препаратів) по 5 мг щоденно чи по 10 мг через день протягом 6-8 днів.

Для профілактики та лікування загрожуючого викидня по 10-25 мг щоденно чи через день до повного зникнення симптомів можливого викидня. При звичному викидні препарат вводять до 4 місяців вагітності.

При альгодисменореї лікування починають за 6-8 днів до менструації по 5-10 мг протягом 6-8 днів. Курс лікування можна повторювати декілька разів.

Найбільша разова та добова доза для дорослих – 0,025 г внутрішньом’язово.

Побічна дія. Можливе підвищення артеріального тиску, набряки.

Протипоказання. Порушення функції печінки, гепатит, рак молочної залози та статевих органів, схильність до тромбозів.

Передозування. Не вивчалось.

 

Особливості застосування. З обережністю застосовувати при захворюваннях серцево-судинної системи, цукровому діабеті, епілепсії, мігрені, депресії; гіперліпопротеінемії, позаматковій вагітності, у період годування груддю.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Лікування часто сполучають з призначенням естрогенних препаратів або проводять безпосередньо після прийому естрогенних препаратів. Барбітурати послаблюють дію прогестерону.

Умови та термін зберігання. Зберігають у сухому, захищеному від світла місці.

Термін придатності – 5 років.