Простатофит инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина бурого кольору, зі специфічним запахом. Допускається наявність осаду;

склад: 1 мл настойки складної містить біологічно активні речовини з суміші рослинної сировини: коренів кропиви 0,04 г; кореневищ аїру 0,02 г; квіток ромашки 0,02 г; трави буркуну 0,02 г; трави чистотілу 0,02 г; трави пустирника 0,02 г; бруньок березових 0,02 г; плодів софори японської 0,02 г; листя шавлії 0,02 г;

допоміжні речовини: спирт етиловий 70%.

Форма випуску. Настойка складна.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при доброякісній гіпертрофії передміхурової залози. Інші препарати. Код АТС G04C X10**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Впливає на обмін речовин у передміхуровій залозі та коригує уродинаміку. ПРОСТАТОФІТ має протизапальну (пригнічує ексудативні процеси та розвиток фіброзно-грануляційної тканини, знижує вираженість запальної реакції), аналгетичну та спазмолітичну дію, а також помірну антиандрогенну активність при підвищеному (але не нормальному) рівні андрогенів.

Фармакокінетика. Беручи до уваги те, що компоненти препарату мають рослинне походження і дія препарату є сукупною дією його компонентів, фармакокінетичні дослідження не проводилися.

Показання для застосування. Лікування хронічних простатитів, у комплексній терапії початкової стадії доброякісної гіперплазії передміхурової залози, а також неспецифічних запальних захворювань сечовивідних шляхів; для профілактики порушень функції передміхурової залози та уродинаміки, зумовлених віком.

Спосіб застосування та дози. ПРОСТАТОФІТ застосовують внутрішньо, з розрахунку 5-10 мл (1-2 чайні ложки) на 80-120 мл (1/3-1/2 склянки) води  2-3 рази на день, через годину після їди. Вища разова доза при пероральному прийомі становить 10 мл (2 чайні ложки); максимальна добова — 20 мл. Курс лікування становить 21 день. Курс лікування можна повторити через 2 тижні. Кратність курсів визначає лікар залежно від тяжкості перебігу захворювання та досягнутого ефекту лікування.

Для посилення терапевтичного ефекту поряд із застосуванням ПРОСТАТОФІТУ внутрішньо його призначають ректально (розведення 1:20). ПРОСТАТОФІТ у вигляді мікроклізм застосовують 1 раз на добу (найкраще на ніч) щодня протягом 2-3 тижнів, залежно від перебігу захворювання. Для мікроклізм 5 мл препарату розводять у 100 мл (1/2 склянки) теплої води  (35-400С).

Побічна дія. Можливі алергічні реакції (кропивниця, свербіж).

Протипоказання. При обох шляхах застосування: підвищена чутливість до компонентів препарату; при пероральному прийомі: хронічний алкоголізм, непереносимість алкоголю, гіперацидні стани, виразкова хвороба шлунка та  12-палої кишки, цироз печінки, прийом нейролептиків і транквілізаторів, дитячий вік до 14 років.

Передозування. Передозування препарату ПРОСТАТОФІТ супроводжується гострим алкогольним отруєнням, симптоми аналогічні симптомам отруєння етиловим спиртом. При концентрації спирту в крові  3-4 г/л (300-400 мг/%) розвивається виражена інтоксикація. Лікування коматозного стану полягає в промиванні шлунка, прийомі адсорбентів; терапія – симптоматична. Хороший ефект дає застосування кисню. Можливо, виникне необхідність у штучному диханні.

Особливості застосування. Перед застосуванням збовтати. У період застосування препарату (внутрішньо) слід утримуватися від потенційно небезпечних видів діяльності, що потребують підвищеної уваги та швидких рухових і психічних реакцій (керування транспортними засобами та механізмами).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Оскільки ПРОСТАТОФІТ містить спирт етиловий 70%, можливо потенціювання дії снотворних і седативних препаратів, транквілізаторів.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 0С.

Термін придатності – 2 роки.