Мимпара 30 мг инструкция, аналоги и состав

Показания: Лікування вторинного гіперпаратиреозу (ГПТ) у пацієнтів з термінальною стадією ниркової хвороби (ТСНХ), які знаходяться на діалізі.Мімпару можна призначати у складі комбінованої терапії, яка включає препарати, що зв’язують фосфати та/або стероли вітаміну D (див. розділ «Фармакодинаміка»).Зниження гіперкальціємії у пацієнтів з:• карциномою паращитовидної залози.• первинним ГПТ, коли з метою зниження рівня кальцію в сироватці крові показана паратиреоїдектомія (відповідно до визнаних схем лікування), але за станом пацієнта паратиреоїдектомія неможлива або протипоказана.
Форма випуска: Таблетки, вкриті плівковою оболонкою, по 30 мг № 28 (14х2) в блістерах
Производитель, страна: Патеон Інк. Торонто Ріджн Оперейшнз (виробництво нерозфасованої продукції)/Патеон Інк. Барлінгтон Сенчурі Оперейшнз (тестова ділянка тільки для виробництва Патеон Інк. Торонто Ріджн Оперейшнз, Канада)/АндерсонБрекон (ЮК) Лімітед (первинне та вторинне паку
Действующее вещества: 1 таблетка містить 30 мг цинакальцету (еквівалентно 33,06 мг цинакальцету гідрохлориду);
МНН: Cinacalcet - Цинакальцет
Регистрация: UA/11962/01/01з 23.02.2012 по 23.02.2017. Приказ 273 від 28.03.2016
Код АТХ:

Склад:

діюча речовина: цинакальцет;

1 таблетка містить 30 мг цинакальцету (еквівалентно 33,06 мг цинакальцету гідрохлориду);

допоміжні речовини:

ядро таблетки: крохмаль прежелатинізований, целюлоза мікрокристалічна, повідон, кросповідон, кремнію діоксид колоїдний безводний, магнію стеарат;

плівкова оболонка таблетки: Opadry® II зелений (лактоза моногідрат, гіпромелоза, титану діоксид (E 171), гліцерол триацетат, індигокармін алюмінієвий лак (FD&C блакитний, E 132), заліза оксид жовтий (E 172)), Opadry® прозорий (гіпромелоза і макрогол), віск карнаубський.

Лікарська форма. Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Фармакотерапевтична група.

Препарати гормонів для системного застосування (за виключенням статевих гормонів та інсуліну). Препарати, що регулюють обмін кальцію. Інші антипаратиреоїдні засоби. Цинакальцет. Код АТС H05B X01.

Клінічні характеристики.

Показання.

Лікування вторинного гіперпаратиреозу (ГПТ) у пацієнтів з термінальною стадією ниркової хвороби (ТСНХ), які знаходяться на діалізі.

Мімпару можна призначати у складі комбінованої терапії, яка включає препарати, що зв’язують фосфати та/або стероли вітаміну D (див. розділ «Фармакодинаміка»).

Зниження гіперкальціємії у пацієнтів з:

  • карциномою паращитовидної залози.
  • первинним ГПТ, коли з метою зниження рівня кальцію в сироватці крові показана паратиреоїдектомія (відповідно до визнаних схем лікування), але за станом пацієнта паратиреоїдектомія неможлива або протипоказана.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до активної речовини або до будь-якої з допоміжних речовин, зазначених у розділі «Склад».

Спосіб застосування та дози.

Вторинний гіперпаратиреоз

Дорослі, у т.ч. пацієнти літнього віку (> 65 років)

Рекомендована стартова доза препарату для дорослих становить 30 мг 1 раз на добу. Титрування дози слід проводити кожні 2-4 тижні до досягнення максимальної дози 180 мг 1 раз на добу, при якій у пацієнтів, що знаходяться на діалізі, досягається потрібна концентрація паратиреоїдного гормону (ПТГ) в діапазоні 150-300 пг/мл (15,9-31,8 мкмоль/л), яку визначають за вмістом інтактного ПТГ (iПТГ). Визначення концентрації ПТГ слід проводити не раніше ніж через 12 годин після прийому препарату Мімпара. Для оцінки концентрації ПТГ потрібно використовувати сучасні методики.

Визначення концентрації ПТГ необхідно проводити від 1 до 4 тижнів після початку терапії або корекції дози Мімпари. При застосуванні препарату у підтримуючій дозі контроль за концентрацією ПТГ необхідно проводити раз у 1-3 місяці. Для визначення концентрації ПТГ можна контролювати вміст іПТГ або біоінтактного ПТГ (біПTH). Лікування препаратом Мімпара не змінює співвідношення між iПТГ та біПТГ.

Для титрування дози рівень кальцію в сироватці крові слід контролювати частіше та не пізніше ніж протягом 1 тижня після початку лікування або корегування дози Мімпари. Після того, як була застосована підтримуюча доза, кальцій в сироватці крові слід вимірювати приблизно щомісяця. Якщо рівень кальцію в сироватці крові нижче норми, необхідно вжити відповідних заходів, у тому числі корегування супутньої терапії (див. розділ «Особливості застосування»).

Паратиреоїдна карцинома і первинний гіперпаратиреоз

Дорослі, у т.ч. пацієнти літнього віку (> 65 років)

Рекомендована стартова доза Мімпари для дорослих становить 30 мг 2 рази на добу. Дозу Мімпари слід титрувати кожні 2-4 тижні у такій послідовності підвищення дози: 30 мг 2 рази на добу, 60 мг 2 рази на добу, 90 мг 2 рази на добу та 90 мг 3 або 4 рази на добу у міру необхідності для зниження концентрації кальцію в сироватці крові до верхньої межі норми або нижче цього рівня. Максимальна доза, що застосовувалася в ході клінічних випробувань, становила 90 мг 4 рази на добу.

Кальцій в сироватці крові слід вимірювати протягом 1 тижня після початку терапії або корегування дози препарату Мімпара. Після того, як досягнута підтримуюча доза, кальцій в сироватці крові потрібно вимірювати кожні 2-3 місяці. Після завершення періоду титрування до максимальної дози кальцій в сироватці крові слід періодично контролювати; якщо клінічно значущого рівня зниження кальцію в сироватці крові не досягнуто, потрібно розглянути питання припинення терапії Мімпарою (див. розділ «Фармакодинаміка»).

Печінкова недостатність

Жодних змін стартової дози не потрібно. Мімпару слід застосовувати з обережністю пацієнтам з помірною та тяжкою печінковою недостатністю. Під час титрування дози і тривалого лікування необхідно постійно контролювати їх стан та вносити відповідні корективи в базову терапію (див. розділи «Особливості застосування» та «Фармакокінетика»).

Спосіб застосування

Для перорального застосування. Рекомендується приймати Мімпару під час їди або відразу після їди, оскільки дослідження показали, що біодоступність цинакальцету збільшується, якщо приймати його одночасно з їжею (див. розділ «Фармакокінетика»). Слід приймати цілі таблетки, не розділяючи їх.

Побічні реакції.

Вторинний гіперпаратиреоз, карцинома паращитовидної залози і первинний гіперпаратиреоз.

На підставі наявних даних від пацієнтів, які отримують цинакальцет в плацебо-контрольованих дослідженнях і неконтрольованих дослідженнях, найбільш частими побічними реакціями були нудота та блювання. Нудота та блювання були легкого та помірного ступеня тяжкості і були оборотними в більшості пацієнтів. Припинення терапії в результаті небажаних ефектів було викликано, головним чином, нудотою та блюванням.

Побічні реакції, що вважалися, як мінімум, пов’язаними з лікуванням цинакальцетом в плацебо-контрольованих дослідженнях і неконтрольованих дослідженнях, заснованих на оцінці доказів причинності, наведені нижче з використанням таких рекомендованих критеріїв оцінки частоти: дуже часті (≥ 1/10); часті (≥ 1/100 до <1/10); нечасті (≥ 1/1000 до <1/100); поодинокі (≥ 1/10000 до <1/1000); рідкісні (<1/10000).

Таблиця 1

Побічні реакції, відомі за результатами контрольованих клінічних досліджень та з постмаркетингового досвіду

Клас системи органів за MedDRA

Частота

Побічна реакція

З боку імунної системи

Часті*

Реакції гіперчутливості

Метаболізм та порушення травлення

Часті

Анорексія

Зниження апетиту

З боку нервової системи

Часті

Судоми**

Запаморочення

 

Парестезія

 

Головний біль

Серцеві захворювання

Невідомо*

Погіршення серцевої недостатності**

 

подовження інтервалу QT і шлуночкова аритмія, що розвивається внаслідок гіпокальціємії **

Судинні захворювання

Часті

Гіпотензія

Респіраторні, розлади органів грудної клітки та середостіння

Часті

Інфекція верхніх дихальних шляхів

 

Диспное

Шлунково-кишкові розлади

Кашель

 

Дуже часті

Нудота

 

Блювання

Часті

Диспепсія

Діарея

Біль у животі

Біль у верхній частині живота

 

Закреп

З боку шкіри та підшкірної тканини

Часті

Висипка

З боку кістково-м’язової і сполучної тканини та кісток

Часті

Міалгія

Біль у спині

М'язові спазми

Загальні розлади і реакція на прийом препарату

Часті

Астенія

Дослідження

Часті

Гіпокальціємія **

 

Гіперкаліємія

 

Зниження рівня тестостерону **

** див. розділ «Особливості застосування».

* див. розділ «Опис окремих побічних реакцій».

Опис окремих побічних реакцій

Реакції гіперчутливості

Реакції гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк та кропив'янку, були виявлені під час постмаркетингового застосування Miмпари. Частоту окремих побічних реакцій, включаючи набряк Квінке та кропив'янку, не можна оцінити за наявними даними.

Гіпотонія та/або погіршення серцевої недостатності

У постмаркетинговому нагляді повідомлялося про ідіосинкратичні випадки гіпотензії та/або погіршення серцевої недостатності у пацієнтів, що отримували цинакальцет, з порушеннями серцевої функції, частоту яких не можна оцінити за наявними даними.

Подовження інтервалу QT і шлуночкова аритмія, які обумовлені гіпокальціємією

Подовження інтервалу QT і шлуночкова аритмія, які обумовлені гіпокальціємією, були виявлені під час постмаркетингового застосування Мімпари. Їх частоту не можна оцінити за наявними даними (див. розділ «Особливості застосування»).

Діти

Мімпара не призначена для застосування дітям. Безпека та ефективність Мімпари у дітей не були вивчені. Летальний випадок був зареєстрований у клінічному дослідженні у дитини з тяжкою гіпокальціємією (див. розділ «Особливості застосування»).

Підозрювані побічні реакції

Звітність про підозрювані побічні реакції після реєстрації лікарського засобу важлива. Це дає змогу продовжувати моніторинг балансу користь/ризик лікарського засобу. Медичні працівники просять повідомляти про будь-які підозрювані побічні реакції їх місцевому до національного органу фармакологічного нагляду.

Передозування.

Титровані дози до 300 мг 1 раз на добу, призначають з безпекою пацієнтам, які перебували на діалізі.

Передозування Мімпари може призвести до гіпокальціємії. У разі передозування пацієнтів потрібно перевірити на наявність ознак і симптомів гіпокальціємії, а лікування повинно бути симптоматичним та підтримуючим. Через те, що цинакальцет дуже легко зв’язується з білком, гемодіаліз не є ефективним засобом для лікування передозування.

Застосування в період вагітності або годування груддю.

Вагітність

Немає жодних клінічних даних щодо застосування цинакальцету вагітним. Препарат Мімпара можна застосовувати протягом вагітності, тільки якщо потенційна користь для жінки виправдовує потенційний ризик для плода.

Годування груддю

Невідомо, чи проникає цинакальцет у грудне молоко. Після ретельної оцінки користі/ризику потрібно ухвалити рішення або про припинення годування груддю, або про застосування Мімпари.

Фертильність

Немає клінічних даних щодо впливу цинакальцету на фертильність.

Діти.

Мімпара не призначена для застосування дітям у зв’язку з відсутністю даних про безпеку та ефективність.

Особливості застосування.

Судоми

Поріг судом знижений через значне скорочення рівня кальцію в сироватці крові. Пацієнти з судомами в анамнезі мають високий рівень ризику виникнення судом.

Артеріальна гіпотензія та/або погіршення серцевої недостатності

У процесі постмаркетингового нагляду за фармакологічною безпекою препарату були зареєстровані окремі випадки артеріальної гіпотензії та/або погіршення серцевої недостатності у пацієнтів з патологією серця, при цьому не можна повністю виключити причинно-наслідковий зв’язок між застосуванням цинакальцету та зазначеними патологічними проявами, що можуть бути обумовлені зниженням рівня кальцію в сироватці крові. Дані клінічних досліджень показали, що гіпотензія у 7 % хворих, які отримували цинакальцет і у 12 %, які вживали плацебо, серцева недостатність розвивалась у 2 % хворих, які отримували цинакальцет або плацебо.

Кальцій сироватки крові

Не слід починати лікування Мімпарою хворих з рівнем кальцію сироватки крові (з поправкою на альбумін) нижче норми.

У дорослих і дітей, які отримували Мімпару, було зареєстровано загрозливі для життя і смертельні ускладнення, пов'язані з гіпокальціємією. Прояви гіпокальціємії можуть включати парестезії, міалгії, судоми, тетанію і конвульсії. Зменшення кальцію в сироватці крові також може спричинити подовження інтервалу QT, що потенційно може призвести до шлуночкової аритмії внаслідок гіпокальціємії. Випадки подовження інтервалу QT і шлуночкової аритмії були зареєстровані у пацієнтів, які отримували цинакальцет (див. розділ «Побічні реакції»). Слід з обережністю призначати лікування пацієнтам з іншими факторами ризику подовження QT, таких як пацієнти з відомим вродженим синдромом довгого QT або хворим, які отримують лікарські засоби, які, як відомо, спричиняють подовження QT.

Через те, що цинакальцет знижує кальцій в сироватці крові, пацієнти повинні бути під ретельним наглядом щодо виникнення гіпокальціємії (див. розділ «Спосіб застосування та дози»). Кальцій в сироватці крові слід вимірювати протягом 1 тижня після стартової дози препарату Мімпара, а також після чергового корегування дози. Після того, як була встановлена підтримуюча доза, кальцій в сироватці крові потрібно вимірювати приблизно щомісяця.

Уразі, якщо рівень кальцію в сироватці нижчий за 8,4 мг/дл (2,1 ммоль/л) та/або виникають симптоми гіпокальціємії, рекомендується нижче зазначене:

Таблиця 2

Рівень кальцію в сироватці крові або клінічні симптоми гіпокальціємії

Рекомендації

< 8,4 мг/дл (2,1 ммоль/л) і > 7,5 мг/дл (1,9 ммоль/л) або при клінічних симптомах гіпокальціємії

Фосфатбіндери, що містять кальцій, стероли вітаміну D та/або регулювання концентрації кальцію в діалізних розчинах, можуть бути використані для підвищення рівня кальцію в сироватці крові відповідно до клінічної оцінки.

< 8,4 мг/дл (2,1 ммоль/л) і > 7,5 мг/дл (1,9 ммоль/л) або стійкі симптоми гіпокальціємії, незважаючи на спроби збільшити рівень кальцію в сироватці крові

Зменшити дозу або відмінити Miмпару.

≤ 7,5 мг/дл (1,9 ммоль/л) або при збереженні симптомів гіпокальціємії та неможливості підвищення дозування вітаміну D.

Відмінити вживання Мімпари, поки рівень кальцію в сироватці крові не досягне 8,0 мг/дл (2,0 ммоль/л) та/або до зникнення симптомів гіпокальціємії.

Лікування відновлюють з найменшої дози Мімпари.

Серед пацієнтів з хронічним захворюванням нирок (ХЗН), які перебувають на діалізі та приймали Мімпару, приблизно 30 % пацієнтів мали як мінімум один раз концентрацію кальцію в сироватці крові менше ніж 7,5 мг/дл (1,9 ммоль/л).

Цинакальцет не призначається хворим з ХЗН, які не знаходяться на діалізі. Дослідження показали, що пацієнти з ХЗН, які не перебувають на діалізі, при застосуванні цинакальцету мають підвищений ризик розвитку гіпокальціємії (рівень кальцію в сироватці крові < 8,4 мг/дл [2,1 ммоль/л]) порівняно з пацієнтами, які отримують цинакальцет і знаходяться на діалізі. Це може бути пов’язано з низьким рівнем кальцію та/або наявністю залишкової функції нирок.

Загальні

При хронічному пригніченні концентрації ПТГ майже в 1,5 раза меншого від верхньої межі норми  для іПТГ, може розвинутися адинамічна хвороба кісток. Якщо ПТГ знизиться нижче рекомендованого діапазону у пацієнтів, які отримують Мімпару, дозу препарату та/або вітаміну D необхідно зменшити або припинити терапію.

Випадки новоутворень

У ході рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого клінічного дослідження за участю 3883 пацієнтів, які перебували на діалізі, було зареєстровано випадки новоутворень в 2,9 і 2,5 хворих на 100 пацієнто-років в групі цинакальцету і групі плацебо відповідно. Не було встановлено причинно-наслідкового зв'язку з прийомом цинакальцету.

Рівень тестостерону

У хворих з термінальною нирковою недостатністю зазвичай занижений рівень вільного тестостерону. При клінічних дослідженнях хворих з ТСНН, які перебували на діалізі, відбувалося зниження рівня вільного тестостерону в середньому на 31,3 % у хворих, які лікувалися Мімпарою, та на 16,3 % у пацієнтів, які отримували плацебо після 6 місяців лікування. Детальніші дослідження не показали ніяких подальших знижень рівня вільного і загального тестостерону протягом 3-х років в пацієнтів, які отримували Мімпару. Клінічне значення цих знижень тестостерону в сироватці крові невідоме.

Печінкова недостатність

У зв’язку з потенційним підвищенням рівня цинакальцету в плазмі крові в 2-4 рази у пацієнтів з помірною та тяжкою печінковою недостатністю (за класифікацією Чайлд-П’ю), Мімпару потрібно застосовувати з обережністю цим хворим та ретельно контролювати їх стан (див. розділи «Спосіб застосування та дози» і «Фармакокінетика»).

Лактоза

Пацієнти з рідкісними спадковими проблемами щодо чутливості до галактози, з дефіцитом Lapp-лактази або мальабсорбцією глюкози-галактози не повинні приймати цей лікарський засіб.

1 таблетка 30 мг містить 2,74 мг лактози.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Жодних досліджень впливу на здатність керувати автомобілем та працювати з іншими механізмами не проводили. Проте деякі побічні реакції можуть впливати на здатність керувати автомобілем та працювати з іншими механізмами (див. розділ «Побічні реакції»), що необхідно враховувати підчас вирішення питання щодо керування автомобілем або роботи з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Вплив інших препаратів на цинакальцет

Цинакальцет метаболізується частково за участю ферменту CYP3A4. Одночасне застосування 200 мг кетоконазолу двічі на день, сильного інгібітору CYP3A4, спричинило збільшення рівня цинакальцету у 2 рази. Корегування дози Мімпари може бути потрібним, якщо хворий, який отримує Мімпару, починає або припиняє лікування сильним інгібітором (наприклад кетоконазолом, ітраконазолом, теліторміцином, вориконазолом, ритонавіром) або індуктором (наприклад рифампіцином) цього ферменту.

Дані in vitro показують, що цинакальцет частково метаболізується за допомогою CYP1A2. Куріння стимулює CYP1A2; рівень цинакальцету, що спостерігався у курців, був вищим на 36-38 %, ніж у тих хто не курить. Впливу інгібіторів CYP1A2 (наприклад флувоксаміну, ципрофлоксацину) на рівень цинакальцету в плазмі не було вивчено. Корегування дози може бути потрібним, якщо хворий починає або припиняє палити або коли починається або припиняється супроводжувальне лікування з використанням сильного інгібітору CYP1A2.

Карбонат кальцію. Одночасне застосування карбонату кальцію (разова доза 1500 мг) не змінює фармакокінетику цинакальцету.

Севеламер. Одночасне застосування севеламеру (2400 мг тричі на добу) не впливає на фармакокінетику цинакальцету.

Пантопразол. Одночасне застосування пантопразолу (80 мг 1 раз на добу) не змінює фармакокінетику цинакальцету.

Вплив цинакальцету на інші лікарські засоби

Лікарські засоби, що метаболізуються ферментом P450 2D6 (CYP2D6). Цинакальцет є сильним інгібітором CYP2D6. Тому може виникнути потреба у корегуванні дози супутніх лікарських засобів, які мають вузький терапевтичний діапазон та також метаболізуються ферментом CYP2D6 (наприклад фекаїніду, пропафенону, метопрололу, дезипраміну, нортриптиліну, кломіпраміну).

Дезипрамін. Паралельне застосування 90 мг цинакальцету 1 раз на день з 50 мг дезипраміну (трициклічні антидепресанти метаболізуються головним чином CYP2D6) значно збільшило вплив дезипраміну – в 3,6 раза (90 % CI 3,0); при активному метаболізмі CYP2D6.

Варфарин. Декілька пероральних доз цинакальцету не впливають на фармакокінетику і фармакодинаміку (за показниками протромбінового часу та VII фактора згортання) варфарину.

Відсутність впливу цинакальцету на фармакокінетику R- і S-варфарину і відсутність автоіндукції ферментів у пацієнтів при багаторазовому дозуванні показує, що цинакальцет не є індуктором CYP3A4, CYP1A2 і CYP2C9 у людини.

Мідазолам. Одночасне застосування цинакальцету (90 мг) та перорального мідазоламу (2 мг), субстрату CYP3A4 та CYP3A5, не змінюють фармакокінетику мідазоламу. Ці дані дають змогу припустити, що цинакальцет не вплине на фармакокінетику цих класів лікарських засобів, які метаболізуються CYP3A4 та CYP3A5, зокрема деяких імунодепресантів, у тому числі циклоспорину і такролімусу.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Механізм дії

Кальційчутливі рецептори, що знаходяться на поверхні головних клітин паращитовидної залози, є основними регуляторами секреції ПТГ. Цинакальцет чинить кальційміметичну дію, що безпосередньо знижує рівень ПТГ, підвищуючи чутливість цього рецептора до рівня позаклітинного кальцію. Зниження рівня ПТГ супроводжується зниженням вмісту кальцію в сироватці крові.

Зниження рівня ПГТ корелює з концентрацією цинакальцета.

Після досягнення стабільної фази концентрація кальцію в сироватці залишається на постійному рівні протягом усього інтервалу між прийомами препарату.

Фармакокінетика.

Абсорбція

Після перорального прийому препарату Мімпара максимальна концентрація Сmax цинакальцету в плазмі крові досягається приблизно через 2-6 годин.

Абсолютна біодоступність при прийомі натще, встановлена на підставі порівняння результатів різних досліджень, становила приблизно 20-25 %. Прийом препарату Мімпара разом з їжею збільшував біодоступність цинакальцету приблизно на 50-80 %. Подібне підвищення концентрації в плазмі крові спостерігалося незалежно від вмісту жиру в їжі.

При дозах, вищих 200 мг, абсорбція була насиченою, ймовірно, внаслідок слабкої розчинності.

Розподіл

Об’єм розподілу високий (близько 1000 літрів), що вказує на екстенсивний розподіл. Цинакальцет на 97 % зв'язується з білками плазми і розподіляється мінімально в червоних кров'яних клітинах.

Після поглинання концентрації цинакальцету знижуються за двофазним режимом з початковим періодом напіврозпаду близько 6 годин, а кінцевим періодом напіввиведення від 30 до 40 годин. Рівні стійкого стану цинакальцету досягаються протягом 7 днів з мінімальним накопиченням. Фармакокінетика цинакальцету не змінюється з часом.

Біотрансформація

Цинакальцет метаболізується кількома ферментами, переважно CYP3A4 і CYP1A2 (роль CYP1A2 не була підтверджена клінічно). Основні циркулюючі метаболіти неактивні. На підставі даних in vitro, цинакальцет є сильним інгібітором CYP2D6, але не є ні інгібітором інших ферментів CYP при концентраціях, досягнутих в клінічних умовах, включаючи CYP1A2, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19 і CYP3A4, ні індуктором CYP1A2, CYP2C19 і CYP3A4.

Виведення

Після введення 75 мг міченої радіоактивним ізотопом дози здоровим добровольцям цинакальцет швидко та екстенсивно метаболізується шляхом окислення з подальшою кон’югацією. Ниркова екскреція метаболітів була поширеним шляхом виведення радіоактивності. Близько 80 % дози було виявлено в сечі і 15 % у фекаліях.

Лінійність/не лінійність

AUC (площа під кривою) і Сmax (максимальна концентрація) цинакальцету збільшуються приблизно лінійно в діапазоні доз від 30 до 180 мг 1 раз на добу.

Фармакокінетичні/фармакодинамічні взаємодіїНезабаром після прийому препарату ПТГ починає зменшуватися до нижчої точки приблизно через 2-6 годин після застосування препарату, відповідає Cmax цинакальцету. Потім, у міру того, як рівні цинакальцету починають знижуватися, рівні ПТГ підвищуються через 12 годин після застосування препарату, а потім супресія ПТГ залишається приблизно постійною до кінця інтервалу дозування один раз на добу. Рівні ПТГ Мімпари у клінічних дослідженнях вимірювались в кінці інтервалу дозування.

Пацієнти літнього віку. У фармакокінетиці цинакальцету не відзначено клінічно значущих розходжень, пов’язаних з віком хворих.

Ниркова недостатність. Фармакокінетичний профіль цинакальцету у хворих із нирковою недостатністю легкого, середнього та тяжкого ступеня і у хворих, що перебувають на гемодіалізі або перитонеальному діалізі, не дуже відрізняються від параметрів, що спостерігаються у здорових добровольців.

Печінкова недостатність. Печінкова недостатність легкого ступеня не виявляє помітного впливу на фармакокінетику цинакальцету. Порівняно з групою з нормальною функцією печінки середні показники AUC були приблизно в 2 рази вищі в групі з помірними порушеннями функції печінки та приблизно в 4 рази вищі при тяжкій формі печінкової недостатності. Середній напівперіод виведення цинакальцету у хворих з помірною та тяжкою формою печінкової недостатності пролонгується відповідно на 33 і 70 %. Печінкова недостатність не впливає на рівень зв’язування цинакальцету з білками. Оскільки підбір доз для кожного хворого проводиться на підставі параметрів ефективності та безпеки, для хворих з печінковою недостатністю не потрібно проводити додаткової корекції дози (див. розділи «Спосіб застосування та дози та Особливості застосування»).

Стать. Кліренс цинакальцету може бути нижчим у жінок, ніж у чоловіків. Оскільки підбір доз проводиться індивідуально, не потрібно здійснювати додаткову корекцію дози залежно від статі пацієнта.

Куріння. Кліренс цинакальцету вищий у курців, ніж у тих, хто не курить, ймовірно, через індукцію CYP1A2-опосередкованого метаболізму. Якщо хворий припиняє або починає курити, рівень цинакальцету в плазмі може змінюватися і може виникнути необхідність корегування дози.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: світло-зелені овальні таблетки з тисненням «AMG» з одного боку та числовим позначенням дози таблетки з іншого. Відсутні видимі фізичні дефекти.

Термін придатності. 4 роки.

Умови зберігання.

Зберігати при температурі не вище 30 °С.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

Упаковка.

По 14 таблеток у блістері, по 2 блістери (28 таблеток) у картонній коробці.

Категорія відпуску. За рецептом.

Виробник/Заявник

Амджен Європа Б.В./ Amgen Europe B.V.

Місцезнаходження.

Мінервум 7061, НЛ-4817 ЗК Бреда, Нідерланди / Minervum 7061, NL-4817 ZK Breda, The Netherlands.

Аналоги

ВНИМАНИЕ! Перед применением проконсультируйтесь со своим лечащим врачом

Совпадает код ATХ + действующие вещества + форма випуска

Международное название Cinacalcet - Цинакальцет
Код АТХ H05BX01
Форма выпуска таблетки
  • Мимпара 60 мг Патеон Інк. Торонто Ріджн Оперейшнз (виробництво нерозфасованої продукції)/Патеон Інк. Барлінгтон Сенчурі Оперейшнз (тестова ділянка тільки для виробництва Патеон Інк. Торонто Ріджн Оперейшнз, Канада)/АндерсонБрекон (ЮК) Лімітед (первинне та вторинне паку
  • Мимпара 90 мг Патеон Інк. Торонто Ріджн Оперейшнз (виробництво нерозфасованої продукції)/Патеон Інк. Барлінгтон Сенчурі Оперейшнз (тестова ділянка тільки для виробництва Патеон Інк. Торонто Ріджн Оперейшнз, Канада)/АндерсонБрекон (ЮК) Лімітед (первинне та вторинне паку