Дакриоцистит острый

Дакриоцистит острый

Дакріоцистит (Dacriocystitis acuta) – гостре запалення слізного мішка (флегмона). Обструкція носослізного протоку. Гематогенна дисемінація або поширення інфекції з синусів або інших прилеглих вогнищ (дакріоцистит у дітей, халазіон), травма.

МКХ-10: Н 04.3; Р 39.1

Общая информация

Найчастіше захворювання викликає золотистий стафілокок та стрептококи, у дітей слід враховувати можливу наявність H.influenzae. Хворі скаржаться на біль, почервоніння й набряк над слізним мішком, сльозотечу, виділення, гарячку.
Гіперемія та болюча припухлість з назального боку нижньої повіки, що поширюється на періорбітальну ділянку з цього боку. При натисканні на слізний мішок можуть з’явитися гнійні виділення із слізної точки. Немає проптозу, обмеження рухів ока та болю при рухах ока (на відміну від целюліту орбіти). Пацієнт іноді не може розплющити око внаслідок набряку повік.
Флегмонозний дакріоцистит у новонароджених дітей: підвищення температури тіла, набряк і гіперемія біля медіального кута ока, сльозотеча.

Рівні надання медичної допомоги
Третій рівень – стаціонар офтальмологічного профілю.

Диагностика

Обстеження
1. Зовнішній огляд.
2. Пальпація.
3. Візометрія.
4. Периметрія.
5. Біомікроскопія.

Обов’язкові лабораторні дослідження
1. Загальний аналіз крові.
2. Загальний аналіз сечі.
3. Кров на RW.
4. Цукор крові.
5. HBs-антиген.
6. КТ – при травмі.

Консультації спеціалістів за показаннями
ЛОР (за необхідності).

Лечение

Характеристика лікувальних заходів
У дорослих: до флуктуації – консервативна терапія: антибіотикотерапія (загальна), теплі компреси на ділянку запалення 3 рази на день, УВЧ; при наявності кон’юнктивіту – антибактеріальні краплі. При наявності флуктуації – розріз у місці найбільшого випинання з дренуванням; з вмісту роблять мазок (фарбують за Грамом) та посів. Не слід зондувати слізні канали у гострій стадії інфекції у дорослих.
При флегмонозному дакріоциститі новонароджених: введення літичної суміші для зниження температури (1 мл 4% розчину амідопірину; 0,1 мл 50% розчину анальгіну та 0,2 мл 2,5% розчину піпольфену); зондування носослізного протоку, промивання слізних шляхів розчином антибіотиків, щоденне обколювання слізного мішка антибіотиком; в подальшому – зондування та промивання слізних шляхів (2 рази). Загальна терапія – антибіотики в/м.

Кінцевий очікуваний результат
Одужання.

Термін лікування
7 днів.

Критерії якості лікування
Відсутність запального процесу, прохідність сльозових шляхів.

Можливі побічні дії та ускладнення
Пошкодження орбітальної фасції, рецидив захворювання.

Вимоги до дієтичних призначень і обмежень
Дієтичних обмежень немає.

Вимоги до режиму праці, відпочинку та реабілітації
Хворий непрацездатний 2-3 тижні.
Подальші рекомендації: огляд та промивання слізних шляхів через тиждень після виписки.