Витафтор инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки від світло-кофейного до кофейного кольору з вкрапленнями, з двоопуклою поверхнею; допускається мармуровість;

склад: 1 таблетка містить ретинолу пальмітату (вітаміну А) – 0,0018162 г (3300 МО) або ретинолу ацетату (вітаміну А) – 0,0011352 г (3300 МО), ергокальциферолу (вітаміну D2) – 0,00001 г (400 МО), кислоти аскорбінової (вітаміну С) – 0,06 г, натрію фториду - 0,0011 г;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, сорбітол, целюлоза мікрокристалічна, кислота стеаринова, какао-порошок, ванілін.

Форма випуску. Таблетки для смоктання.

Фармакотерапевтична група. Комбіновані вітамінні препарати.

Код АТС А11J B.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Активними компонентами препарату є фторид натрію, який має остеотропні властивості, стимулює остеогенез, утворює стійкіші до кислот фторапатити, підвищує салівацію, активує пульпу зубів. Завдяки цим властивостям фторид натрію використовується для профілактики карієсу, для профілактики і лікування пародонтиту та остеопорозу, а також при травмах кісток.

Крім фториду натрію, до складу Вітафтору входять вітаміни, які мають безпосередній вплив на процеси кісткоутворення, зокрема на біосинтез і модифікацію колагену, що є білковою основою мінералізованих тканин. Вітамін А впливає також на утворення глікопротеїнів, що також формують органічну основу кісток, стимулює ріст епітелію. Вітамін D сприяє всмоктуванню кальцію, стимулює остеобласти. Вітамін С (аскорбінова кислота) бере участь в модифікації колагенової молекули за рахунок утворення оксипроліну і оксилізину.

Завдяки комбінації фториду з остеотропними і антиоксидантними вітамінами виникає комплексна дія на мінералізовані тканини, що зумовлює лікувально-профілактичні властивості препарату відносно карієсу зубів, пародонтиту, остеопорозу, травматичних ушкоджень кісток.

Ефективність остеогенної дії Вітафтору значно підвищується у порівнянні з одним фторидом натрію за рахунок стимуляції колагеноутворюючих процесів у зубах і тканинах пародонту комплексом вітамінів.

Фармакокінетика. Фториди та вітаміни всмоктуються у кишечнику і потоком крові переносяться до кісток і пульпи зубів, печінки, інших внутрішніх органів, де відбувається їх часткове поглинання. Більша частина фторидів виділяється з сечею, кумуляції їх в організмі не спостерігається. Стала концентрація фторидів у сироватці крові і слині забезпечується обмеженим виходом їх у мінералізовані тканини.

Показання для застосування. Профілактика карієсу, комплексне лікування поширеного карієсу, лікування і профілактики пародонтитів, остеопорозу, травматичних ушкоджень кісток.

 

Спосіб застосування та дози. Таблетки слід застосовувати після їжі і тримати в роті до повного розчинення, ковтаючи слину, яка виділяється при цьому.

Дорослим і дітям старше 6 років з метою профілактики карієсу рекомендується застосовувати 1 таблетку на добу протягом 1 – 1,5 місяців. На рік бажано проводити 2 – 3 курси лікування з перервою 4-6 місяців (влітку застосовувати не потрібно).

При лікуванні карієсу і пародонтиту дорослим і дітям старше 6 років рекомендується застосовувати по 1 таблетці 2 рази на добу протягом 3 тижнів.

При лікуванні остеопорозу і травм кісток у дорослих бажано вживати по 1 таблетці 3 рази на добу протягом 2 тижнів.

Побічна дія. Можуть з’явитися алергічні висипи або інші симптоми підвищеної чутливості до препарату. Окрім того, можуть спостерігатися прояви гіпервітамінозів А та D, диспептичні явища, біль у ногах, суглобах, втомлюваність, головний біль, гіпотиреоз, ектопічна кальцифікація.

Протипоказання. Препарат протипоказано у разі алергії до його компонентів. Препарат не рекомендується застосовувати, якщо концентрація фтору у питній воді перевищує 0,7 мг/л. Протипоказаннями є також тяжкі захворювання печінки або порушення функції підшлункової залози, загострення виразкової хвороби шлунка та 12-палої кишки, вагітність, годування груддю, дитячий вік до 6 років.

 

Передозування. Симптомами передозування є чорні випорожнення, нудота або блювання, діарея, сонливість, запаморочення, гіпотиреоз, підвищена слинотеча, поверхневе дихання, біль у шлунку, тремтіння, підвищена збудливість, сльозотеча, слабкість, судоми, гіпертермія, міастенія, тремор, порушення зору, біль у суглобах, зупинка дихання. Передозування викликає також флюороз зубів (поява білих плям на зубах). При всіх проявах передозування потрібно припинити прийом препарату. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Під час лікування Вітафтором слід простежити, щоб хворий не отримував фтор додатково, приймаючи інші фторвмісні препарати (натрію фторид, фторлак) або збагачені фтором харчові продукти.

При захворюванні крові необхідно регулярно проводити аналіз крові.

При застосуванні препарату можлива ектопічна кальцифікація.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Недоцільно при застосуванні Вітафтору приймати полівітамінні препарати, які містять вітаміни А і D. Бажано уникати одночасного застосування з алюмінію гідроксидом або кальційвмісними препаратами. Для гігієни ротової порожнини бажано використовувати безфторидні зубні пасти або безфторидні зубні еліксири.

Умови та термін зберігання. У сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25 0С. Термін придатності – 2 роки.