Креазим 10000, 20000 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули циліндричної форми №3 жовтого кольору, що містять гранули бежево-коричневого кольору (Креазим 10000) або тверді желатинові капсули циліндричної форми № 1 з непрозорим корпусом червоного кольору та непрозорою кришечкою чорного кольору, що містять гранули бежево-коричневого кольору (Креазим 20000);

склад: 1 капсула містить панкреатину 0,14 г (Креазим 10000), що відповідає активності не менше 10 000 ОД Рh. Eur. ліпази, 8 000 ОД Рh. Eur. амілази та 600 ОД Рh. Eur. протеази або 0,28 г (Креазим 20000), що відповідає активності не менше 20 000 ОД Рh. Eur. ліпази, 16 000 ОД Рh. Eur. амілази та 1200 ОД Рh. Eur. протеази;

 допоміжні речовини:- колікоат МАЕ-30 ДП (метакрилова кислота – етил акрилат сополімер (1:1) дисперсія 30 %), симетикон, тальк, триетил цитрат, цукрова крупка.

Форма випуску. Капсули тверді, кишковорозчинні.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби замісної терапії, що застосовуються при розладах травлення. Препарати ферментів. Код АТС А09А А02.

 Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Ферментний препарат. Поповнює дефіцит ферментів підшлункової залози (ліпази, амілази та протеази), які гідролізують відповідно рослинні і тваринні жири (до гліцерину і жирних кислот), полісахариди (до декстринів та моносахаридів) і білки (до дипептидів та амінокислот), сприяючи більш повному всмоктуванню поживних речовин у тонкому кишечнику. Поліпшує процеси травлення.

Спеціальна лікарська форма препарату дозволяє уникнути зниження активності ферментів внаслідок інактивації шлунковим соком.

Гранули препарату, які містяться в капсулі і мають кислотостійке покриття, рівномірно перемішуються із вмістом шлунка і потрапляють в дванадцятипалу кишку. Швидке вивільнення та активізація ферментів починається у її слабокислому або нейтральному середовищі, де розпадається покриття гранул.

Фармакокінетика. Гранули стабільні в шлунковому середовищі при рН нижче 5,5. Стійкі в присутності шлункового соку протягом 45 хв. Вивільнення ферментативної активності при рН 6 становить 75-100 % протягом 1 год, при рН 6,8 – 100 % протягом 30 хв, при рН 8 – повне вивільнення за 15 хв.

Показання для застосування. Замісна терапія при зовнішньосекреторній недостатності підшлункової залози при хронічних панкреатитах, муковісцидозі, панкреатектомії, раку підшлункової залози, обструкції протоків підшлункової залози або загального жовчного протоку внаслідок новоутворення, синдромі Швахмана-Даймонда, в похилому віці; при симптоматичній терапії порушень процесів травлення при резекції шлунка, станах після холецистектомії, дуодено- та гастростазі, біліарній обструкції, холестатичному гепатиті, цирозі печінки, патології термінального відділу тонкої кишки, надлишковому бактеріальному рості в тонкій кишці, погрішностях у харчуванні.

 

Спосіб застосування та дози.

Внутрішньо, капсули слід проковтнути, не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю рідини.

Доза підбирається індивідуально, залежно від ступеня недостатності функції підшлункової залози та складу дієти.

Рекомендується приймати 1/3 чи ½ разової дози на початку їди, іншу частину – під час їди.

На початку лікування препарат призначають по 10000-20000 ОД ліпази з основним прийомом їжі. Для зменшення стеатореї та підтримки оптимального стану пацієнта можливо підвищення дози: доза з основним прийомом їжі (сніданком, обідом і вечерею) складає 20000 –70000 ОД ліпази, під час прийому легкої закуски – 5000-20000 ОД ліпази.

При муковісцидозі доза залежить від маси тіла і становить на початку лікування у дітей молодше 4 років – 1000 ліпазних ОД/кг, старше 4 років – 500 ліпазних ОД/кг під час прийому їжі. Доза залежить від вираженості симптомів захворювання, результатів контролю за стеатореєю та підтримки оптимального харчового статусу. Максимальна доза 10000 ліпазних ОД/кг/добу.

При утрудненні ковтання у маленьких дітей або хворих похилого віку обережно розкривають капсули і додають гранули до рідкої їжі, яка не потребує пережовування, або приймають з рідиною. Приготовлена суміш не підлягає зберіганню.

Тривалість лікування може варіювати від декількох днів (при порушеннях харчування внаслідок погрішності у дієті) до декількох місяців і навіть років (за необхідності у постійній замісній терапії).

 

Побічна дія.

При застосуванні в середніх терапевтичних дозах побічна дія спостерігається менше, ніж у 1 % випадків.

З боку травної системи: в окремих випадках – діарея, запор, відчуття дискомфорту в шлунку, нудота. Алергічні реакції: в окремих випадках – шкірні прояви.

 

Протипоказання. Гіперчутливість, гострий панкреатит, загострення хронічного панкреатиту.

 

Передозування. При прийомі надто високих доз інших препаратів панкреатину спостерігалася гіперурикемія і гіперурикурія, тому їх виникнення при передозуванні Креазиму потенційно можливе. Якщо такі симптоми виникають і є клінічно значущими, необхідно вирішити питання про відміну препарату.

 

Особливості застосування.

При муковісцидозі доза препарату повинна бути адекватною кількості ферментів, яка необхідна для гідролізу жирів, враховуючи кількість та якість їжі, що споживається. Діти, які отримують тривале лікування препаратом з приводу муковісцидозу, повинні регулярно спостерігатися у спеціаліста.

Вагітність і лактація. Безпека застосування при вагітності вивчена недостатньо. Застосування при вагітності та в період лактації можливе, якщо очікуваний ефект терапії для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з препаратами заліза можливе зниження всмоктування останнього.

Умови та термін зберігання. Препарат зберігають у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі від 15 0С до 25 0С.

Термін придатності – 2 роки.