Аспаркам инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, плоскоциліндричної форми, з гладкою поверхнею, рискою та фаскою;

склад: 1 таблетка містить калію аспарагінату 0,175 г, магнію аспарагінату 0,175 г;

допоміжні речовини: кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на систему травлення та метаболізм. Мінеральні домішки. Код АТС А12С Х.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Аспаркам має антиаритмічні та антигіпоксичні властивості, поповнює дефіцит іонів магнію та калію. Аспаркам купірує, але здебільшого зменшує частоту шлуночкової екстрасистолії та пароксизмальної миготливої аритмії у хворих на інфаркт міокарда і стенокардію. Препарат зменшує гіпоксичні порушення метаболізму міокарда, пов’язані з недостатністю коронарного кровообігу.

Фармакокінетика. Препарат швидко всмоктується в травному каналі, перетворюється на складові частини та включається в процеси метаболізму.

Показання для застосування. Аритмії серця, зумовлені електролітичними порушеннями (гіпокаліємією); порушення ритму серця, пов’язані з інтоксикацією препаратами наперстянки; шлуночкова екстрасистолія, яка нещодавно виникла; коронарна недостатність.

Спосіб застосування та дози. Внутрішньо дорослим призначають по 1 - 2 таблетки, 3 рази на добу, після їди. Тривалість лікування встановлює лікар.

Профілактична і підтримуюча дози - по 1 таблетці, 3 рази на добу, у середньому протягом 3 - 4 тижнів.

Дані про дозування препарату для лікування дітей відсутні.

Побічна дія. Нудота, неприємне відчуття в епігастрії (при холециститах, специфічному гастриті), гіперкаліємія, гіпермагніємія, гіперемія обличчя, спрага, зниження артеріального тиску, діарея, м’язова слабкість. Явища минають після зменшення дози препарату.

Протипоказання. Гостра і хронічна ниркова недостатність, гіперкаліємія, гіпермагніємія, атріовентрикулярна блокада ІІ - ІІІ ступенів, підвищена чутливість до препарату.

Передозування. При передозуванні виникають нудота, блювання, діарея. Можливе виникнення симптомів гіпермагніємії – почервоніння обличчя, спрага, зниження артеріального тиску, пригнічення дихання, аритмія, судоми. Вказані явища минають при зменшенні дози або повній відміні препарату.

Особливості застосування. При тривалому застосуванні препарату необхідно контролювати рівень калію і магнію в крові.

Вагітність і період лактації.

Прийом Аспаркаму можливий у період вагітності та лактації.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Аспаркам поліпшує переносимість серцевих глікозидів і призначається для профілактики глікозидної інтоксикації. При одночасному застосуванні Аспаркаму з калійзберігаючими діуретиками та інгібіторами АПФ підвищується ризик розвитку гіперкаліємії (необхідно контролювати рівень калію в плазмі).

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому місці, при температурі 18 - 25°С. Термін придатності – 3 роки.