Тироген 0,9 мг инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: thyrotropin alfa;

основні фізико-хімічні властивості: порошок білого або білуватого кольору;

склад: кожний флакон містить 0,9 мг тиреотропіну-альфа;

допоміжні речовини: манітол, натрію моногідрат фосфорнокислий одноосновний, натрію гептагідрат фосфорнокислий двоосновний, натрію хлорид.

Форма випуску. Порошок для приготування розчину для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Дiагностичні засоби. Код АТС V04C J01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Тиреотропін-альфа (рекомбінант гормону, стимулюючого щитовидну залозу людини) є гетеро-димерним глікопротеїном, виробленим за технологією рекомбінантів ДНК. Він складається з двох нековалентно зв’язаних складових частин. Сполуки с-ДНК виконують кодування для складової частини “альфа” з 92 амінокислотних залишків, що містить два гліко-силаційні осередки, з’єднані N-зв’язком, та складової частини “бета” з 118 залишків, що містить один гліко-силаційний осередок, з’єднаний N-зв’язком. Він має дуже схожі біохімічні властивості з природним людським гормоном, що стимулює щитовидну залозу (ТТГ). Закріплення тиреотропіну-альфа на ТТГ-рецепторах клітин епітелію щитовидної залози стимулює поглинання йоду та переведення його у органічну форму, а також синтез та виділення тиреоглобуліну, трийодотироніну (Т3) та тироксину (Т4).

При застосуванні Тирогену 0,9 мг стимуляція виділення гормону ТТГ, необхідна для проведення діагностичних процедур, досягається на фоні терапії, яка забезпечує нормальну функцію щитовидної залози, знижуючи рівень гормону щитовидної залози, таким чином уникаючи симптомів, пов’язаних з недостатністю функції щитовидної залози.

При клінічних випробуваннях для виявлення залишків щитовидної залози або раку у прооперованих пацієнтів з використанням лабораторного дослідження на тиреоглобулін з найнижчою межею виявлення 0,5 нг/мл, рівні тиреоглобуліну, стимульовані Тирогеном 0,9 мг, у 3 нг/мл, 2 нг/мл та 1 нг/мл, відповідали рівням тиреоглобуліну після припинення прийому гормону щитовидної залози у 10 нг/мл, 5 нг/мл та 2 нг/мл, відповідно. У цих дослідженнях було виявлено, що використання тесту на тиреоглобулін з Тирогеном 0,9 мг є більш чутливим, ніж тест на тиреоглобулін з припиненням супресивної гормональної терапії.

Доклінічні дослідження безпечностi

Доклінічні дані є обмеженими, але не виявлено ніякого особливого ризику для людини внаслідок використання Тирогену 0,9 мг.

Фармакокінетика. Фармакокінетичні характеристики тиреотропіну-альфа вивчались у пацієнтів з добре диференційованим раком щитовидної залози відразу після єдиної внутрішньом’язової ін’єкції у 0,9 мг препарату. Після ін’єкції, одержаний середній піковий рівень (Cmax) був 116 ± 38 млн. одиниць на літр та досягався приблизно через 13 ± 8 год. після введення. Період виведення до рівня половинної концентрації був 22 ± 9 год. Головним шляхом виведення тиреотропіну-альфа вважається шлях нирками та значно меншою мірою через печінку.

Показання для застосування. Тироген 0,9 мг (тиреотропін-альфа) рекомендується для використання у візуалізації з радіоактивним ізотопом йоду, разом з серологічним дослідженням на тиреоглобулін, що призначається для виявлення залишків щитовидної залози та добре диференційованого раку щитовидної залози у пацієнтів, які щойно перенесли тиреоїдектомію, які постійно одержують супресивну гормональну терапію (СГТ).

Спосіб застосування та дози. Рекомендований режим дозування – це дві дози по 0,9 мг тиреотропіну-альфа, що вводяться з проміжком часу у 24 години, лише шляхом внутрішньом’язової ін’єкції.

Терапія повинна проводитися під наглядом лікарів, що мають досвід у лікуванні раку щитовидної залози.

Кожний флакон Тирогену 0,9 мг після розчинення містить 0,9 мг тиреотропіну-альфа в 1 мл.

1 мл розчину (0,9 мг тиреотропіну-альфа) вводиться шляхом внутрішньом’язової ін’єкції у сідницю.

Для візуалізації з радіоактивним ізотопом йоду, введення радіоактивного ізотопу йоду повинне проводитися через 24 години після останнього введення Тирогену 0,9 мг. Сканування повинне виконуватися через 48 - 72 години після введення радіоактивного ізотопу йоду.

Для серологічного дослідження на тиреоглобулін (Тг) проба сироватки повинна відбиратися через 72 години після останнього введення Тирогену 0,9 мг.

Внаслідок нестачі даних про використання Тирогену 0,9 мг для дітей Тироген 0,9 мг повинен вводитися дітям лише за виключних обставин.

Використання Тирогену 0,9 мг у пацієнтів зі зниженою функцією печінки не викликає особливих ускладнень.

У пацієнтів зі значною нирковою недостатністю, доза ізотопу йоду І131 повинна старанно підбиратися лікарем фахівцем з ядерної медицини.

Вказівки щодо застосування

Порошок для приготування розчину для ін’єкцій повинен розчинюватися водою для ін’єкцій. Для однієї ін’єкції потрібен тiлькi 1 флакон Тирогену 0,9 мг.

Кожний флакон Тирогену 0,9 мг призначений тільки для одноразового використання.

Для забезпечення достатнього об’єму, щоб забезпечити точне дозування, кожний флакон Тирогену 0,9 мг розроблен так, що він містить надлишок у 0,2 мг.

Використовуйте антисептичну методику.

Додайте 1,2 мл води для ін’єкцій до порошку Тирогену 0,9 мг у флаконі. Обережно перемішуйте вміст флакона, аж поки весь порошок не розчиниться. Не струшуйте цей розчин. Коли порошок розчиниться, загальний об’єм у флаконі становитиме 1,2 мл. Показник pH розчину Тирогену 0,9 мг дорівнює приблизно 7.

Візуально перевірте розчин Тирогену 0,9 мг у флаконі на наявність чужорідних частинок та на зміну кольору. Розчин Тирогену 0,9 мг повинен бути чистим та безбарвним. Не використовуйте флакони, де помітні чужорідні частинки, мутність та зміна кольору.

Набрати 1 мл розчину Тирогену 0,9 мг з флакона. Це дорівнює 0,9 мг тиреотропіну-альфа, який i повинен бути введений.

Тироген 0,9 мг не містить консервантів. Негайно знищiть будь-який невикористаний розчин.

Розчин Тирогену 0,9 мг повинен використовуватися для ін’єкції у межах 3 годин, однак розчин Тирогену 0,9 мг буде залишатися хімічно стабільним протягом періоду до 24 годин, якщо його зберігають у холодильнику (від 2оС до 8оС). Важливо відзначити, що мікробіологічна безпека залежить від антисептичних умов протягом приготування розчину.

Побічна дія. Було повідомлено про такі небажані дії: нудота, головний біль, астенія, блювання, запаморочення, підвищена чутливість, біль (включаючи біль у місці розташування метастаз), відчуття холоду, ознаки лихоманки та грипу.

У обмеженої кількості пацієнтів можуть виникнути такі небажані ефекти, як дискомфорт, свербіж, кропив’янка та висипання у місці внутрішньом’язової ін’єкції.

Протипоказання. Пацієнтам, які мали у минулому підвищену чутливість (алергічні реакції) до коров’ячого або людського ТТГ слід з обережністю застосовувати препарат. Вагітність та період лактації.

Передозування. На сьогодні не було повідомлено про досвід щодо передозування у людей. Один з пацієнтів, який одержав одноразову внутрішньом’язову дозу у 3,6 мг, та інший пацієнт, який одержав одноразову внутрішньовенну дозу у 0,3 мг, відчував такі небажані дії: сильну нудоту, блювання, діарею та потовиділення.

Рекомендованим лікуванням у випадку передозування могло б бути відновлення рідинного балансу, а також застосування засобів проти блювання.

Особливості застосування.

Особливі попередження та особливі застереження

Тироген 0,9 мг не вводити внутрішньовенно!

Коли він використовується, як альтернатива припиненню прийому гормону щитовидної залози, поєднання досліджень сканування та на Tг після введення Тирогену 0,9 мг забезпечує найвищу чутливість для виявлення залишків щитовидної залози або раку. Дослідження при застосуванні Тирогену 0,9 мг іноді можуть демонструвати помилково-негативні результати. Якщо залишається високий ступінь підозри на метастатичний розвиток хвороби, повинне бути проведено підтверджуюче дослідження з відміною СГТ – сканування та на наявнiсть Tг.

Помірні реакції, що нагадують алергію, були відмічені у менш, ніж 2% всіх пацієнтів. Ці реакції складалися з кропив’янки, свербежу та висипання. При клінічних дослідженнях, які проводилися на 420 добровольцях, у жодного з них не виробилися антитіла до тиреотропіну-альфа, ні після одноразового, ні після повторного обмеженого (27 добровольців) використання цього препарату. Не може виключатися можливість появи антитіл, які можуть заважати при проведенні лабораторних аналізів на ендогенний ТТГ.

Вплив на ріст пухлини

Серед хворих на рак щитовидної залози, було відмічено про декілька випадків ТТГ-стимульованого росту пухлини протягом припинення прийому гормонів щитовидної залози для проведення діагностичних процедур, внаслідок наступного тривалого підвищення рівнів гормону, що стимулює щитовидну залозу.

Існує теоретична можливість, що Тироген 0,9 мг, згідно з припиненням прийому гормонів щитовидної залози трийодотироніну (Т3) та тироксину (Т4), може призводити до стимульованого росту пухлини. Однак будь-які зміни у розмірі пухлини, помічені, згідно з повідомленнями, при застосуванні Тирогену 0,9 мг, більш імовірно виникають внаслідок набрякових та геморагічних змін.

При клінічних випробуваннях з тиреотропіном-альфа, який викликає короткотермінове підвищення серологічних рівнів гормону ТТГ, не було повідомлено ні про один випадок росту пухлини.

Чотири з 55 пацієнтів з метастазами у ЦНС, які піддавалися лікуванню за спеціальним протоколом, відчували гостру геміплегію, геміпарез або біль протягом 1 - 3 днів після введення Тирогену 0,9 мг. Ознаки приписувалися місцевому набряку / центральній кровотечі у місці знаходження метастаз головного або спинного мозку. Попереднє лікування кортикостероїдами може розглядатися для пацієнтів, у яких сканування, проведене після лікування, показало метастази головного або спинного мозку, або для пацієнтів з очевидними ознаками метастаз головного або спинного мозку на зображенні, одержаному під час сканування за допомогою комп’ютерної томографії або магнітно-резонансної візуалізації.

Застосування при вагітності та лактації

Дослідження впливу Тирогену 0,9 мг на репродуктивну функцію тварин не було проведено.

Невідомо, чи може Тироген 0,9 мг завдати шкоди плоду, коли вводиться вагітній жінці, або чи може Тироген 0,9 мг впливати на репродуктивну здатність.

Внаслідок послідовної дії на плід високої дози радіоактивного матеріалу, Тироген 0,9 мг протипоказаний при вагітності. Пацієнтки не повинні годувати дитину грудним молоком.

Вплив на здатність водити автомобіль та користуватися технікою

Під час прийому препарату слід утримуватися від керування автотранспортом та іншими небезпечними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Формальні дослідження на взаємодію між Тирогеном 0,9 мг та іншими лікарськими засобами не були виконані. При клінічних випробуваннях ніяких взаємодій не спостерігалося між Тирогеном 0,9 мг та гормонами щитовидної залози – трийодотироніном (Т3) та тироксином (Т4), коли вони вводилися одночасно.

Використання Тирогену 0,9 мг дає змогу проводити візуалізацію з радіоактивним ізотопом йоду, поки пацієнти мають нормальну функцію щитовидної залози та одержують лікування, що знижує рівень гормону щитовидної залози. Дані щодо кінетики радіоактивного ізотопу йоду показують, що виразність відображення радіоактивного ізотопу йоду приблизно на 50% більше при нормальній функції щитовидної залози, ніж під час стану пригнічення функції щитовидної залози у пацієнтів зі зниженою функцією нирок.

Несумісність з іншими препаратами.

Тироген 0,9 мг не повинен змішуватися у одному шприці з будь-якими іншими лікарськими засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей мiсці.

Зберігати флакон у зовнішній картонній упаковці.

Нативний препарат слід зберігати при температурі 2оС - 8оС (у холодильнику).

Термін придатності – 3 роки.

Якщо необхідно, розчин Тирогену 0,9 мг можна зберігати протягом 24 годин при температурі 2оС - 8оС за умов захисту від світла і мікробного забруднення.