Дротаверин форте инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: drotaverine; 1-[(3,4-діетоксифеніл)метил]-6,7-діетокси-3,4-дигідроізохінолін гідрохлорид; основні фізико-хімічні властивості: таблетки жовтого або жовтого з зеленуватим відтінком кольору; плоскоциліндричні з фаскою та рискою;

склад:

1 таблетка містить дротаверину гідрохлориду (в перерахуванні на 100 % речовину) 80 мг;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль картопляний, кросповідон, тальк, кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки

Фармакотерапевтична група.Засоби, що застосовуються при функціональних розладах шлунково-кишкового тракту. Дротаверин. Код АТС А03AD02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Спазмолітик міотропної дії, механізм якої зумовлений зменшенням надходження кальцію у клітини гладкої мускулатури в результаті інгібування фосфодіестерази і внутрішньоклітинного накопичення цАМФ. Виражено і тривало розслабляє гладкі м’язи внутрішніх органів i судин, зменщує їх рухову активнiсть.

Знижує перистальтику кишечника, розширює кровоносні судини. Не впливає на вегетативну нервову систему, не проникає в ЦНС. Наявність безпосереднього впливу на гладку мускулатуру дозволяє використовувати препарат як спазмолітик у випадках, коли протипоказані препарати з групи м-холіноблокаторів (закритокутна глаукома, аденома передміхурової залози).За хімічною будовою і фармакологічними властивостями близький до папаверину, однак значно перевищує останній за виразністю й тривалістю спазмолітичної дії.  Фармакокінетика.

При пероральному прийомі дротаверин швидко всмоктується. Період напівабсорбції – 12 хв. Біодоступність 100 %. Період напіввиведення (Т1/2) дротаверину з плазми крові дорівнює 16 - 22 години, практично повна елімінація речовини спостерігається протягом 72 год. Зв’язування з білками плазми – 95-98 %. Акумулюється у високих концентраціях у жировій тканині, міокарді, нирках і легенях, найнижчі концентрації відмічені у печінці та шлунку. Метаболізується в печінці, виводиться 50 % із сечею та 20 % з калом у вигляді кон’югатів з глюкуроновою кислотою.

Показання для застосування.

Спазми гладкої мускулатури, пов’язані із захворюваннями жовчовидільної системи: холелітіаз, холангіолітіаз, холецистит, перихолецистит, холангіт, папіліт. Спазми гладкої мускулатури сечового тракту: нефролітіаз, уретролітіаз, пієліт, цистит, тенезми сечового міхура. Препарат ефективний та безпечний при застосуванні його як допоміжне лікування:

● при спазмах гладкої мускулатури шлунково-кишкового тракту:

виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриті, ентериті, спастичному коліті, спазмах кардії та воротаря шлунка, при синдромі подразненої товстої кишки, спастичних запорах або метеоризмі, панкреатиті;

● при гінекологічних захворюваннях: дисменореї, аднекситі;

● головному болю судинного походження;

Спосіб застосування та дози.

Дорослим та дітям старше 12 років (з масою тіла не менше 40 кг) призначають по 40-80 мг ( ½ -1 таблетка) 2-3 рази на добу.

Тривалість прийому залежить від перебігу захворювання, його вираженості та визначається індивідуально.

Побічна дія.

Головний біль,запаморочення, безсоння, нудота, підсилення потовиділення, відчуття серцебиття, відчуття жару, артеріальна гіпотензія, алергічний дерматит.

Протипоказання.

Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату. Тяжка печінкова, ниркова, серцева недостатність. AV блокада II–III ступеня, кардіогенний шок, артеріальна гіпотензія, глаукома; діти віком до 12 років.

Передозування. Можливі AV блокада, зниження збудливості серцевого м’яза, може викликати зупинку серця, аритмії, пригнічення дихального центру. Лікування: відміна препарату, симптоматична терапія. Специфічного антидоту не існує.

Особливості застосування. З обережністю призначають хворим із підозрою на атеросклероз коронарних артерій, гіперплазію передміхурової залози, при закритокутній глаукомі. При лікуванні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки приймають у комбінації з іншими противиразковими лікарськими засобами. Дротаверин форте містить - 0,154 г лактози, це треба мати на увазі пацієнтам з непереносимістю лактози. Препарат не показаний для хворих з дефіцитом лактози та синдромом порушення абсорбціі глюкози/галактози.

Вагітність і період годування груддю. З обережністю призначають у період вагітності і годування груддю. Застосування препарату можливе лише тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода. Вплив на здатність керувати автомобілем або працювати зі складними механізмами. Слід утримуватися від діяльності, що потребує підвищеної уваги, швидких реакцій протягом години після прийому препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Підсилює ефект інших спазмолітиків (у тому числі м-холіноблокаторів), а також артеріальну гіпотензію, спричинену трициклічними антидепресантами, хінідином, новокаїнамідом. Зменшує антипаркінсонічну дію леводопи та та посилюється тремор і ригідність. Фенобарбітал підвищує спазмолітичну дію дротаверину.

Умови та термін зберігання.

Термін придатності 3 роки. Не застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С.