Супрефакт Депо инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: buserelin;

основні фізико-хімічні властивості: 2 або 3 ідентичні стержні кремового кольору;

склад: кожний аплікатор з 2 ідентичними стержнями містить 6,6 мг бусереліну ацетату, що еквівалентно 6,3 мг бусереліну;

кожний аплікатор з 3 ідентичними стержнями містить 9,9 мг бусереліну ацетату, що еквівалентно 9,45 мг бусереліну;

допоміжні речовини: полі-(D,L-лактид-ко-гліколід) 75:25.

Форма випуску. Імплантат для ін`єкції на 2 місяці по 6,6 мг або на 3 місяці по 9,9 мг

 

Фармакотерапевтична група. Антинеопластичні та імуномодулюючі засоби. Аналоги гонадотропін - рилізинг гормону. Код АТС L02A E01

Фармакологічні властивості. Бусерелін – аналог природного гонадотропін вивільняючого гормону (ГВГ) з посиленою біологічною активністю. Після повторного введення бусереліну істотно пригнічується секреція гонадотропінів та гонадних стероїдів. У осіб чоловічої статі вивільнення гонадотропіну призводить до тривалого пригнічення синтезу і секреції тестостерону. В осіб жіночої статі елімінація вивільнення гонадотропінів надійно пригнічує секрецію естрогенів. Щодо повного пригнічення синтезу тестикулярного тестостерону, ефективність бусереліну ідентична орхіектомії. Порівняно з орхіектомією перевага бусереліну полягає у зворотності та зменшенні психологічного стресу для пацієнта.

Бусерелін – водорозчинний засіб. Біодоступність бусереліну становить 70%.

Вивільнення бусереліну з імплантату контролюється шляхом деградації полімерного матриксу. Профіль вивільнення є дифузним; після початкового вивільнення (Tmax < 1 доби) настає фаза з повільним, поступовим вивільненням у межах інтервалу дозування 3 місяці (загальна доза 9,9 мг). Біодоступність імплантату бусереліну після підшкірної ін’єкції становить приблизно 50%. Системна експозиція бусереліну достатня для того, щоб спричинити пригнічення синтезу і секреції тестостерону до діапазону кастрації протягом інтервалу дозування.

Бусерелін циркулює у сироватці переважно в незміненій формі. Зв’язування з протеїном становить приблизно 15%. На основі доклінічних даних, бусерелін накопичується переважно в печінці, нирках і передній долі гіпофізарної залози, яка є біологічним органом-мішенню. Бусерелін та його неактивні метаболіти виділяються через нирки, і дослідження у тварин також вказують на екскрецію у жовч. Дослідження in vitro показали, що бусерелін інактивується пептидазами (піроглютаміл пептидазами та хімотрипсин-подібними ендопептидазами) у печінці і нирках. У гіпофізарній залозі пов’язаний з рецепторами бусерелін інактивується локалізованими в мембранах ензимами.

Показання для застосування.

 СупрефактДепо показаний для лікування прогресуючого гормонозалежного раку передміхурової залози.

 Стан після хірургічного видалення яєчок для запобігання подальшому зниженню рівня тестостерону.

Спосіб застосування та дози.

СупрефактДепо, імплантат для ін`єкції на 2 місяці по 6,6 мг

Вміст аплікатора (2 стержні імплантату, еквівалентні загальній дозі бусереліну 6,3 мг) вводять підшкірно у стінку живота кожні 2 місяці. Втім, 2-місячний інтервал між ін’єкціями може бути скорочений або подовжений на кілька днів. Місце введення імплантату можна знеболити місцевим анестетиком.

СупрефактДепо, імплантат для ін`єкції на 3 місяці по 9,9 мг

Вміст аплікатора (3 стержні імплантату, еквівалентні загальній дозі бусереліну 9,45 мг) вводять підшкірно у стінку живота кожні 3 місяці. Втім, 3-місячний інтервал між ін’єкціями може бути подовжений на період до 3 тижнів. Місце введення імплантату можна знеболити місцевим анестетиком.

Реакцію на лікування можна контролювати шляхом вимірювання рівнів тестостерону, кислотної фосфатази і простатоспецифічного антигену (PSA) у сироватці крові. Рівень тестостерону збільшується на початку лікування і потім знижується протягом 2 тижнів, досягаючи діапазону кастрації через 2-4 тижні і залишаючись на цьому рівні протягом усього періоду лікування.

 Як використовувати аплікатор з двома або трьома стержнями імплантату.

 

А = голка

В = захисний ковпачок голки

С = поршень

D = імплантат

Е = захисний футляр поршня

Будьте обережні: для запобігання випадання стержнів імплантатів з ін’єкційної голки, тримайте аплікатор у вертикальному положенні до моменту ін`єкції, з положенням голки вгору.

1. Після відкриття упаковки і видалення аплікатора з обгортки слід перевірити наявність імплантатів у доступному просвіті для огляду (D). Якщо необхідно, легко постукайте пальцем по захисному ковпачку голки (В) для відновлення їх позиції у просвіті.

2. Проведіть дезінфекцію місця ін’єкції у ділянці бокової стінки живота. Зніміть захисний ковпачок з ін’єкційної голки (В), попередньо знявши захисний футляр поршня (Е).

3. Підніміть складку шкіри і введіть голку приблизно на 3 см у підшкірну тканину, тримаючи аплікатор до моменту ін’єкції у горизонтальному положенні або направляючи кінчик голки дещо вгору. Відтягніть назад аплікатор на 1-2 см до моменту ін’єкції імплантатів.

4. Натискаючи на поршень до кінця (С), введіть імплантати у підшкірну тканину. Стискайте пункційний канал, одночасно видаляючи голку, так щоб імплантати залишилися у тканині.

5. Імплантати введені правильно, якщо кінчик поршня видно на кінчику голки.

 

Побічна дія. На початку лікування звичайно виникає транзиторне підвищення рівнів тестостерону у сироватці. Це може призвести до тимчасової активації пухлини з такими вторинними реакціями:

поява або посилення болю в кістках у пацієнтів з метастазами в кістках;

неврологічні порушення внаслідок стискання пухлиною нервів, наприклад, слабкість у нижніх кінцівках;

порушення відтоку сечі, гідронефроз або лімфостаз;

тромбоз з легеневою емболією.

Таким реакціям можна значною мірою запобігти при супутньому призначенні антиандрогену на початковій фазі лікування бусереліном (див. “Особливості застосування”). Втім, навіть при супутній терапії антиандрогеном у деяких пацієнтів може розвинутись незначне, але транзиторне посилення болю в ділянці пухлини, а також погіршення загального стану.

Додатково можуть з’являтися гарячі припливи і втрата потенції або лібідо (як наслідок зниження рівня гормонів у деяких пацієнтів), інколи – безболісна гінекомастія, а також незначне набрякання гомілок і стоп.

Під час лікування бусереліном повідомлялось про поодинокі випадки аденоми гіпофіза.

Лікування бусереліном може призвести до:

збільшення або зменшення волосся на голові та на тілі;

втрати контролю рівнів артеріального тиску у пацієнтів з гіпертензією;

реакцій гіперчутливості (почервоніння шкіри, свербіж, шкірні висипання, включаючи кропив`янку); астми; в окремих випадках - анафілактичного/ анафілактоїдного шоку;

зменшення толерантності до глюкози. У пацієнтів з цукровим діабетом воно може призвести до втрати метаболічного контролю;

зміни ліпідів крові, збільшення рівнів у сироватці печінкових ензимів (наприклад, трансаміназ) або білірубіну, тромбоцитопенії і лейкопенії;

головного болю (у поодиноких випадках мігренеподібного), посиленого серцебиття, нервозності, порушення сну, втоми, сонливості, розладів пам’яті та концентрації уваги, емоційної нестабільності, відчуття тривоги. У рідких випадках може розвинутись депресія або погіршитись перебіг існуючої депресії;

запаморочень, шуму у вухах, розладів сну, порушень зору (наприклад, нечіткість зору), відчуття “тиску” за очима;

нудоти, блювання, посилення спраги, діареї, запору, зміни апетиту, зміни маси тіла (збільшення або зменшення);

м’язово-скелетного дискомфорту і болю, включаючи біль у плечах/ обмеженість у рухах. Використання агоністів LH-RH може асоціюватись із зменшеною щільністю кісток і може призводити до остеопорозу і збільшеного ризику перелому кісток;

· болю або локальних реакцій у місці ін’єкції.

 

Протипоказання. СупрефактДепо протипоказаний пацієнтам з гіперчутливістю до бусереліну або до будь-якої із складових препарату.

Передозування. Наслідком передозування може бути поява таких ознак і симптомів, як астенія, головний біль, нервозність, гарячі припливи, запаморочення, нудота, абдомінальний біль, набряки нижніх кінцівок і мастодинія (біль у грудях). Лікування симптоматичне.

Особливості застосування. Необхідно починати застосування антиандрогену як додаткової терапії приблизно за 5 днів до початку лікування. Ця додаткова терапія має продовжуватись паралельно з терапією Супрефактом Депо протягом 3-4 тижнів. Потім рівні тестостерону звичайно знижуються до бажаного діапазону у відповідь на приймання бусереліну. У пацієнтів з наявними метастазами (наприклад, у спінальному стовбурі) додаткова терапія антиандрогеном незамінна для запобігання початкових ускладнень, таких, на_приклад, як компресія спинного мозку з наступним паралічем хребта, які виникають внаслідок транзиторної активації пухлини та її метастазів (див. “Побічна дія”).

У пацієнтів з гіпертензією слід регулярно контролювати рівень артеріального тиску (ризик втрати контролю рівнів артеріального тиску).

У пацієнтів з цукровим діабетом рівні цукру у крові повинні перевірятись регулярно (ризик втрати метаболічного контролю).

У пацієнтів з депресією в анамнезі слід здійснювати ретельне спостереження і при необхідності - лікування (ризик рецидиву або посилення депресії).

Вплив на здатність керувати автомобілем і механізмами. Здатність хворих концентрувати увагу або швидкість реакції може бути порушена внаслідок такої побічної дії, як запаморочення. Це має особливе значення під час керування автомобілем і механізмами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Під час лікування бусереліном може послаблюватись ефект антидіабетичних засобів.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступних для дітей місцях при температурі не вище +30°С.

 

Термін придатності. 3 роки.